Prostreno.cz

Domácí žitno-pšeničný chléb

Proč kupovat chléb z obchodu, když si jej můžete snadno a rychle upéct doma? Pochutnejte si s celou rodinou na čerstvém voňavém bochníku chleba podle receptu, který zvládne i začátečník.

Pro ještě lepší výsledky se s vámi podělíme o několik tipů na konci receptu 

Domácí žitno-pšeničný chléb

Ingredience

300 g žitné chlebové mouky 

200 g hladké pšeničné mouky

350 ml vody

špetka soli

3 g kmínu

12 g octa

25 g droždí

Postup

1 Nejprve si připravte kvásek: Lžíci mouky, trochu teplé vody a droždí rozmíchejte v misce a nechte asi 15 minut vzejít.

2 Do větší mísy nasypejte všechny suché případy a promíchejte.

3 Poté postupně přidávejte vodu, ocet a kvásek. Vše důkladně promíchejte a zpracujte v pružné těsto, které nelepí. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte hnětací hák a nechejte jej dělat svou práci. Hotové těsto se nelepí na stěny mísy a začne tzv. šplhat okolo hnětače.

4 Těsto poté ještě lehce propracujte ručně a vložte do ošatky vysypané škrobem.

5 Můžete nechat kynout hodinu až hodinu a půl na teplém místě, nebo celý proces urychlit vložením do trouby vyhřáté na 50 °C po dobu asi 40 minut.

6 Nakynutý chléb pak vyklopte na horký plech vystlaný pečicím papírem a povrch nakrojte ostrým nožem dle své fantazie (můžete vytvořit ozdobný vzor).

7 Vložte do předehřáté trouby na 230 °C, a na spod trouby položte žáruvzdorný hrnek s vodou. Po 10 minutách hrnek s vodou vytáhněte a stáhněte teplotu na 180 °C.

8 Pečte 35–40 minut.

9 Hotový chléb na poklepání tzv. „zvoní“. Ještě horký jej jemně pokropte vodou a nechte vychladnout na mřížce.

Správné skladování droždí

Sušené droždí by mělo vydržet několik měsíců, avšak opravdu staré droždí vám hezky vykynutý chléb nevykouzlí a vaše dřina přijde vniveč. Čerstvé droždí je třeba uchovávat v lednici a vydrží pouze týden nebo dva.

Se solí opatrně

Většina receptů pro přípravu chleba obsahuje špetku soli, avšak sůl zpomaluje činnost kvasinek, proto to s jejím množstvím nepřehánějte, a když už ji do těsta přidáváte, pak se vyhněte jejímu přidávání v těsné blízkosti kvasnic.

Vyzkoušejte různé mouky

Kvalita mouky může být zcela zásadní. Mouky, které mají přirozeně vyšší obsah lepku, lépe kynou než klasická chlebová mouka. To je přesně ten důvod, proč vám celozrnný chléb nikdy nevykyne tak, jako bílý chléb.

Vitamin C pomůže s kynutím

Vitamin C zvyšuje účinek lepku v mouce, těsto pak lépe kyne. Pokud pečete pečivo z bílé mouky, pravděpodobně jej nebudete potřebovat, ale pokud pečete celozrnný chléb, zkuste přidat trochu vitaminu C a uvidíte rozdíl. 

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat