Prostreno.cz

Dokonalé cizrnové brownies

Ačkoli je cizrna obvykle součástí slaných středomořských pokrmů, její ořechová chuť a pevná textura ji ve skutečnosti činí ideální ingrediencí pro přípravu dezertů.

Navíc ne ledajakých dezertů. Cizrna je totiž fantastickým zdrojem vlákniny, bílkovin, vitaminů a dalších živin, díky čemuž bude váš dezert nejen chutnou ale zároveň také výživnou a zdravou svačinkou pro vaše tělo.

Pokud jste začátečníci, a dosud s cizrnou nemáte příliš bohaté zkušenosti, je příprava brownies ideální volbou, jelikož je velice snadná. Stačí dodržet pár základních pravidel (v závěru receptu).

Recept je veganský a bezlepkový, tudíž jím potěšíte každého strávníka!

Cizrnové brownies

Ingredience

400 g cizrny z plechovky (okapaná a propláchnutá)

1/2 hrnku ořechového másla (mandlové nebo arašídové)

1/2 třtinového cukru

1 polévková lžíce rozpuštěného kokosového oleje

1 lžička vanilkového extraktu

1/4 hrnku mandlové mouky

1/4 hrnku kakaového prášku

1/4 lžičky jedlé sody

1/4 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

2 Cizrnu nahrubo rozmixujte v mixéru nebo pomocí food processoru. Rozmixovanou cizrnu přemístěte do mísy a smíchejte s ořechovým máslem, třtinovým cukrem, kokosovým olejem a vanilkou. Pokud používáte food processor, nemusíte rozmixovanou cizrnu vůbec vyndávat a přesouvat do jiné mísy, jednoduše vyměňte nože za míchací nástavec a celou přípravu brownies zvládnete s jedním přístrojem. 

3 Pokud používáte kuchyňský robot, použijte plochý míchací nástavec a vše důkladně smíchejte, dokud se cizrna s ostatními ingrediencemi důkladně nespojí.

4 Do cizrnové směsi přidejte mandlovou mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.

5 Pokračujte ve zpracovávání a podle potřeby seškrábejte ulpělé zbytky ze stran.

6 Jakmile je těsto krémové a hladké, máte hotovo. V této fázi můžete (v případě potřeby) vmíchat ještě čokoládové lupínky nebo pražené oříšky, chcete-li vaše brownies ještě více „vytunit“. Vmíchávejte však ručně, míchací nástavec již odložte stranou, aby se čokoládové lupínky nepoškodily a zůstaly hezky v celku.

7 Nalijte do vymazané čtvercové formy 8×8 a (pokud chcete) posypejte ještě hrstí čokoládových lupínků. Pečte cca 20–25 minut.

8 Před servírováním nechejte důkladně vychladnout. Nekrájejte teplé, jinak se vám bude pečivo drolit a lepit na nůž.

9 Nezapomínejte, že se jedná o veganský recept bez lepku, a to si vyžaduje trochu jiný přístup, jelikož neobsahuje tolik pojiva jako klasické pečivo, které drží jako beton i za tepla. 

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat