Prostreno.cz

Chutná celerová polévka

„Zařadit do svého jídelníčku více zeleniny“ je nejčastější rada výživových poradců. To může být na druhou stranu velice složité, zejména, pokud nejste zvyklí zeleninu běžně konzumovat, tudíž se bude jednat o výraznou změnu jídelníčku.

Některé druhy zeleniny mají velmi specifickou chuť, která může mnohé lidi odrazovat. A jak už tomu bývá, ta nejzdravější a nejdietnější zelenina chutná (pro řadu lidí) nejhůř.  Jedním takovým adeptem je bulvový celer, který má skutečně velmi specifické aroma, které někteří buď milují nebo nenávidí. A co je nejspolehlivější trik na maskování „nepohodlné“ zeleniny? No ano, přece příprava krémové polévky! 

Jednoduchá, až banální vychytávka, která dokáže divy. Celer v ní nepoznáte ani na pohled ani chuťově. Zejména, pokud si ji ochutíte oblíbeným kořením. A proč byste vlastně měli nad celerovou polévkou vůbec uvažovat?

Z jednoho zásadního důvodu. Je totiž vskutku dietní. S pouhými 19 kcal na 100 g má totiž celer velmi nízký obsah kalorií, přitom však obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Obzvláště ceněn je pro svůj obsah draslíku, železa a vápníku. Celer kromě toho obsahuje karotenoidy, vitamin C a vitaminy skupiny B.

Celerová polévka

Ingredience

2 lžíce olivového oleje

300 g celeru, očištěného, zbaveného slupky, nakrájeného

1 stroužek česneku, oloupaný

200 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky

500 ml zeleninového vývaru

100 ml mléka

Postup

1 Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej, vsypejte kousky nakrájeného celeru, česnek a brambory a důkladně promíchejte. Přidejte trochu vody, špetku soli a vařte za pravidelného míchání cca 15 minut.

2 Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté uberte výkon sporáku a vařte dalších 20 minut na mírném plameni, dokud celer i brambory nezměknou.

3 Polévku pak odstavte ze sporáku a nechejte chvíli vychladnout. Obsah hrnce pak rozmixujte tyčovým mixérem, poté zalijte mlékem a znovu rozmixujte. Podle chuti přidejte oblíbené koření (sečuánský pepř, chilli, kari apod.).

Podávejte s křupavým chlebem.

Tipy

Použití mléka není nutné, pokud nepotřebujete chuť celeru vyloženě přebít. Pokud máte chuť celeru rádi, mléko vynechte a užijte si čistě zeleninovou polévku. Pokud chcete polévku ozvláštnit, servírujte posypanou praženými semínky (slunečnicová, dýňová, sezamová apod). Skvěle chutná rovněž posypané kostičkami restovaného (nebo grilovaného) sýra halloumi.

Zdroj: názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat