Prostreno.cz

Bezlepkový citronový dort s krémovou polevou

Božsky nadýchaný, máslový dort s jemnou a svěží citronovou chutí učaruje každému, kdo si rád pochutná na něčem trochu netradičním a zároveň miluje jemnou nadýchanou strukturu máslových moučníků, které se doslova rozplývají na jazyku. 

Citronovým dortíkem potěšíte při posezení u čaje nebo kávy, i při nedělní snídani místo bábovky. Díky použití přirozeně bezlepkových surovin navíc vytvoříte zdravější a nutričně hodnotnější variantu běžných moučníků, a potěšíte každého „bezlepkového“ strávníka, který na chuti ani struktuře nepozná, že se nejedná o klasický moučník. Na výběru surovin si však dejte záležet. Použijte opravdu kvalitní máslo, ne náhražky, a dobře vyzrálé a voňavé BIO citróny.

Bezlepkový citronový dort s nadýchanou polevou

Ingredience na korpus

200 g nesoleného másla pokojové teploty

1 hrnek krystalového cukru

Jemně nastrouhaná kůra ze 3 velkých citronů

4 velká vejce pokojové teploty

200 g rýžové mouky

100 gramů bezlepkové ovesné mouky

100 gramů jáhlové mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

½ lžičky jemné mořské soli

1 hrnek plnotučného mléka

Citronová krémová poleva

450 g smetanového sýra pokojové teploty (Philadelphia, případně Lučina či Ricotta)

Jemně nastrouhaná kůra z většího citronu

100 gramů moučkového cukru

špetka soli

1 lžíce propasírované citronové šťávy

Postup

1 Nejprve si připravte dortový korpus. Troubu předehřejte na teplotu 160 °C. Obdélníkovou dortovou formu o rozměrech 23 x 34 cm vyložte pečicím papírem (nebo dobře vymažte máslem).

2 V míse kuchyňského robotu šlehejte máslo pomocí plochého šlehače cca 2 až 3 minuty, aby získalo nadýchanou strukturu. Přidejte krystalový cukr a citronovou kůru a opět míchejte při střední rychlosti, dokud nebude hmota světlá a nadýchaná bez hrudek. Pak postupně přidávejte vejce jedno po druhém, po každém přidání dalšího vejce těsto dobře prošlehejte a podle potřeby seškrábejte stěny mísy. Směs může vypadat jako sražená – to je v pořádku. Máslo se s vejci nikdy nespojí do dokonalé hmoty. To se stane až po přidání mouky.

3 Ve střední míse prosejte rýžovou, ovesnou a jáhlovou mouku, přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

4 Takto připravenou moučnou směs pak postupně přisypávejte do vaječno-máslové směsi. Nejprve přidejte polovinu moučné směsi, a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se všechny ingredience nespojí. Poté přilijte mléko, a opět míchejte, dokud se suroviny nespojí, a až na závěr vmíchejte zbývající moučnou směs. Znovu důkladně promíchejte. Během míchání jednou nebo dvakrát seškrábněte i stěny mísy.

5 Hotové těsto nalijte a následně rozetřete do připravené formy a pečte 35 až 45 minut (míru propečení ověřujte pomocí špejle).

6 Po upečení vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout, 1 až 2 hodiny. Pak korpus vyndejte z formy, sloupněte pečicí papír a položte na mřížku k další přípravě.

Příprava polevy

1 V čisté míse kuchyňského robotu smíchejte smetanový sýr (pokojové teploty) a máslo s citronovou kůrou. Šlehejte s použitím plochého nástavce (nebo ručního šlehače, pokud nemáte k dispozici robot) na středně nízkou rychlost, do hladké konzistence, tedy 1 až 2 minuty.

2 Do vzniklé směsi prosejte moučkový cukr a přidejte sůl. Polevu šlehejte na nízkou rychlost, aby se všechny přísady spojily, pak rychlost zvyšte na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude poleva světlá a nadýchaná (1 až 2 minuty), během šlehání jednou nebo dvakrát seškrábněte stěny mísy. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu.

3 Dortový korpus potřete polevou a ozdobte strouhanou kůrou nebo libovolným zdobením (hoblinky bílé čokolády, kandovaná citrusová kůra apod). Uchovávejte v lednici, před podáváním nechte koláč chvíli odstát při pokojové teplotě.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat