Prostreno.cz

Nadýchaný a vláčný plantain bread

Máte rádi banana bread? Jemný, vláčný a sladký moučník s příchutí banánů?

Co takhle jej zkusit trochu jinak a originálně? Přizvěte si místo banánu „plantain“, tedy bratrance banánu s trochu výraznější chutí a karamelovou vůní. Recept na „plantain bread“ je podobný klasickému receptu na banana bread. Jediný rozdíl je v tom, že místo banánu použijete plantain a do těsta přidáte trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Než se vrhnete do příprav, ze všeho nejdříve si přichystejte plantainy. Pro přípravu receptu použijte vyzrálé kousky, tedy ne ty zelené, ale hezky zčernalé a měkké. (pozn. Zelené se lépe hodí na smažení a do slaných receptů, ty zralé zčernalé jsou vhodnější pro pečení a pro přípravu sladkých receptů).

Plantainy zbavte slupky, nakrájejte na kolečka a rozmačkejte vidličkou, nebo nahrubo rozmixujte v mixéru.

Pak již stačí postupovat podle receptu, na jehož závěru se můžete těšit na nadýchaný a voňavý chlebíček, na kterém si pochutnáte při odpolední kávičce nebo si jej můžete zabalit jako výživnou svačinku.

Plantain bread

Ingredience

3/4 hrnku krystalového cukru

1/2 hrnku másla, změklého

1/4 hrnku mléka

2 zralé plantainy, rozmačkané

2 vejce

1/3 hrnku zakysané smetany nebo bílého jogurtu

1 lžička vanilkového extraktu

2 hrnky mouky dle výběru (pšeničná, špaldová, rýžová apod)

1/2 lžičky jedlé sody

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Obdélníkovou formu na chlebíček vymažte máslem a lehce ji vysypte moukou nebo vystelte pečicím papírem.

2 Ve střední míse vyšlehejte krystalový cukr s máslem a mlékem pomocí elektrického ručního šlehače (nebo s použitím kuchyňského robotu se šlehacím nástavcem) na nejvyšší rychlost, aby byla směs hezky nadýchaná.

3 K vyšlehanému máslu přidejte zakysanou smetanu (nebo bílý jogurt) a znovu promíchejte, avšak nyní již při nižší rychlosti. Přidejte vanilkový extrakt, rozmačkané plantainy a vejce.

4 V samostatné míse smíchejte dohromady všechny zbylé suché ingredience: mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a mletý muškátový oříšek. Tekuté ingredience pak přidejte k těm suchým a promíchejte. Hotové těsto nalijte do pečicí formy a vložte do předem vyhřáté trouby.

5 Pečte asi 60 až 65 minut, nebo dokud do středu zapíchnuté párátko nevyjde čisté.

5 Před vyjmutím z pečící formy nechte asi 15 minut odstát. Nechejte vychladnout na mřížce a krájejte až po vychladnutí, aby se vám chlebík nelepil na nůž.

Tipy

Zakysanou smetanu nebo bílý jogurt nevynechávejte! Bez těchto ingrediencí chlebík po upečení velmi brzy ztvrdne a nebude tak vláčný a nadýchaný.

Zdroje: názor autora, www.ayouniquejourney.com/plantain-bread





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat