Prostreno.cz

Jarní květákový salát s hořčičným dresinkem

Na jaře je přirozené zkoušet nové věci. Tělo (i duse) si žádají změnu, nové poznatky, novou energii a jak je v našem oddělení s recepty předvídatelné – i nové pokrmy.

S koncem zimy je obměna jídelníčku nutností. Mnozí z vás nejspíše tuší, co je základní složkou takového odlehčeného jarního jídelníčku, že? Ano, je to zelenina. A ovoce. Také zdravé bílkoviny. A více zeleniny a více ovoce. A tím více myslíme opravdu více!

Ideálně však způsobem, který vás nebude podněcovat k tomu, abyste svůj nový jídelníček nenáviděli, jinak změna nebude důsledná a výsledky se nedostaví.

 Nemusíte tedy nutně pít pětkrát denně ozdravné zeleninové šťávy. Klidně začněte jedním zdravým zeleninovým jídlem denně. A jako začátek zvolte třeba „detoxikační“ květákový salát. Křupavý, lehce pikantní a máslový (díky avokádu).

Co budete k přípravě potřebovat?

RAW květáková rýže: Pořiďte si opravdu hezký, zdravý a křupavý květák. Smutné kousky, které už mají nejlepší období v pultíku za sebou ponechte i nadále svému osudu (nebo se nad nimi slitujte pro přípravu polévky).

Jablka: Nejvíce vám v receptu budou chutnat Golden delicious, nicméně na výběru jablek zdaleka nezáleží tolik jako na květáku. Klidně tedy vytáhněte poslední zazimované kousky ze spíže.

Máta a petržel: Čerstvé bylinky jsou pro přípravu jarních receptů zásadní.

Šalotka: Šťavnatá, čerstvá, nakrájená na super tenké plátky, jako papír.

Pečená cizrna: Pro přípravu použijte klasickou cizrnu z plechovky dle vlastního výběru.

Velké kousky máslového avokáda.

Dvousekundový dresink z medu, olivového oleje a hořčice.

Limetková šťáva a kůra: Protože vašemu salátu dodají extra svěžest.

Tak jdeme na to?

Jarní detoxikační květákový salát s hořčičným dresinkem

Ingredience

400 g konzerva cizrny, okapaná a propláchnutá

chilli, sůl a pepř

1 hlavička květáku, nakrájená na růžičky

1 jablko, nakrájené na tenké plátky

1 šalotka, nakrájená na extra tenké plátky

hrst petrželky a máty, nasekané

2 avokáda, nakrájená na kousky

Dresink

2 lžíce zrnité hořčice

2 lžíce medu

1/4 hrnku olivového oleje

1/4 hrnku vody

šťáva a kůra z jedné limetky

sůl a pepř na dochucení

Postup

1 Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Cizrnu rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypejte chilli, solí a pepřem (podle chuti). Pečte 20–30 minut, dokud nebudou kuličky cizrny křupavé a hnědé.

2 Růžičky květáku postupně po částech nasekejte najemno v mixéru nebo sekáčku. Ideální způsob přípravy květákové rýže je „pulzní režim“, pokud váš mixér tímto disponuje. Stačí párkrát stisknout pulzní tlačítko a růžičky květáku se vám před očima promění v drobnou a sypkou rýži. Pozor! Květák nesmíte rozmixovat na kaši! Počínejte si obezřetně, obzvláště, pokud květákovou rýži připravujete poprvé.

3 Na závěr smíchejte všechny ingredience pro přípravu dresingu a důkladně protřepejte v uzavíratelné nádobce nebo promíchejte v mixéru. Ochutnejte a případně dochuťte podle sebe.

4 Nyní nastává chvíle, kdy vše jednoduše smícháte dohromady. Květákovou rýži tedy ve velké míse smíchejte s pečenou cizrnou, plátky jablka, šalotky a kousky avokáda. A je to!

Zlehka zalijte dresingem, vršek misky posypejte navíc pár kuličkami cizrny a nasekanými bylinkami, aby hezky vypadal.

Dobrou chuť!

Zdroje: názor autor





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat