Tmavá čára na břiše. Může se objevit, i když nejste těhotná

Linea nigra (latinsky černá linie) je tmavá čára na těhotenském břiše, která se objevuje asi tak ve třech čtvrtinách všech těhotenství. Právě během gravidity je její výskyt normální, ale co když těhotná nejste, a přesto vaše břicho zdobí tmavý pruh? Tahle se ho zbavíte!

V závislosti na tónu pleti může být linea nigra nenápadná až velmi tmavá, skoro až centimetr široká. Obvykle po narození dítěte či dokončení fáze kojení mizí a obecně je spojována výhradně s těhotenstvím. (Těhotenské hormony, jako jsou estrogen a progesteron, zodpovídají za ztmavnutí prsních dvorců, klitorisu a bradavek. Konkrétně estrogen povzbuzuje produkci pigmentu melaninu, který dává vlasům, očím a v neposlední řadě i pokožce tmavou barvu.) Dobře, při graviditě normální, ale „těhu čára“ se objevuje i mimo ní!

Obecně vzato, za opálení je taktéž zodpovědný pigment zvaný melanin, jehož produkci v tomto případě pozitivně regulují melanocyty, které se nacházejí ve spodní vrstvě pokožky zvané epidermis. Proto pokud se nadměrně vystavujete slunci, je možné, že vás tmavá čára přepadne jen tak, zničehonic. Jedná se však jen o kosmetickou chybu. Jak se jí zbavit?

Olej z vitaminu E další vychytávky

Pro mírné vyblednutí používejte tělové mléko s SPF v rozmezí od 15 do 30. Chraňte se před ultrafialovými paprsky a dbejte na zakrývání pokožky, aby nedošlo ke zhoršení změny barvy kůže.

Dále konzumujte dostatek kyseliny listové a vitaminu B12. (Zmíněná kyselina pomáhá zlepšovat absorpci buněk, podporuje vývoj nervové trubice a pomáhá udržovat a produkovat nové buňky. Při jejím nedostatku pokožka může tmavnout, proto na talíř přidejte více zeleniny, jako jsou rajčata, kapusta, špenát, brokolice či zelí, také se hodí například i obiloviny.)

Přirozené bělení s pomocí domácích zdrojů

Také navyšte příjem vitaminu E. Jedná se o živinu a antioxidant, který omlazuje pokožku a dává jí mladou záři (stačí si ho obstarat ve formě gelových kapslí, jejichž obsah patří přímo na postiženou oblast). Éčko se však dá získat i z potravin, jako jsou rostlinné oleje, maso, mléko, ořechy (zejména mandle), krevety, kiwi či avokádo. Kombinace vnější a vnitřní péče úspěch mise jenom podporuje!

Pro urychlení účinku zároveň tmavou skvrnu potírejte rozkrojeným citronem. Vysoký obsah kyseliny citronové totiž bělí pokožku. Použít se pro tento účel dá i šáchorový olej (ten se extrahuje z hlízy šáchoru) a alkohol, nicméně právě u něj nejdříve zkontrolujte, zda se neobjeví alergická reakce. Pro jistotu po jeho použití „promastěte“ břicho kakaovým máslem. Potřebujete čáru skrýt teď hned? Spolehněte se na krycí make-up. Jen si pamatujte, že po každém koupání budete muset nanést novou vrstvu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat