Věci v šatníku, kterých se rychle zbavte. I oblečení má datum spotřeby

Jak dlouho můžete bez újmy nosit sportovní boty nebo ponožky? Možná se budete divit, jaká je jejich doporučovaná maximální lhůta pro výměnu. Zodpovědně posoudit byste však měli i stav spodního prádla. Proč už včera bylo pozdě?

Protože léto se dalo na ústup a pomalu ho střídá podzim, pravděpodobně vás nemine revize šatníku. Ano, je třeba zazimovat tílka s tenkými ramínky, tenké šaty, sukně i žabky, protože sezona roláků a kabátů je opět tady. Když teď budete nějakou chvíli trávit ve skříni, co takhle vyřadit z ní věci, které ohrožují vaše zdraví? Vězte, že pár jich tam bezpochyby máte. S čím byste se měli nadobro rozloučit?

Tenisky, co mají svá nejlepší léta za sebou

Jaká je „trvanlivost“ sportovních bot? To záleží na mnoha faktorech, včetně frekvence používání i samotných účelů. Máte ty svoje už pěknou řádku let? Pak zamáčkněte slzu a odneste je k popelnici.

„Pokud ve sportovních botách pravidelně běháte, měli byste je nahradit přibližně každých šest měsíců. V případě, že vám tenisky slouží jako vycházková obuv, můžete s jejich výměnou počkat zhruba deset měsíců,“ doporučuje newyorský lékař Miguel Cunha. Odborník zároveň dodává, že jakmile se „kecky“ opotřebí, což je přirozený a nezvratný proces, přestanou vašim nohám poskytovat náležitou oporu. A z toho prý kouká riziko zranění!

Spodní prádlo, které vám už nesedí

Tak jasně, asi každý má ve svém prádelníku „reprezentativní“ kousky. A pak takové, jež by nikdy nikomu neukázal, protože sice slibují pohodlí, jenže moc parády nenadělají. Tak nějak to funguje zřejmě všude. Jenže co prádlo, které vám už není? To v šuplíku nemá co dělat!

„Opotřebená tkanina zhoršuje pružnost, ale není to taková katastrofa. Ta může nastat, jestliže nosíte kalhotky, které vám jsou těsné. Riskujete tím nejen podráždění intimních partií, ale i vleklé kožní záněty,“ varuje americká gynekoložka Jennifer Wider.

Ponožky. Kdy nastává jejich čas?

Teď nebudeme řešit nějakou tu dírku, na jejíž opravu se chystáte. Věděli jste, že jistou „spotřební lhůtu“ mají i ponožky?

„Jakmile jsou ponožky seprané a přestávají držet tvar, snadno vám způsobí puchýře, krvácení nebo jiná poranění. Doporučuji obnovit zásoby zhruba po roce, a zvlášť v případě, že je využíváte ke sportu. Zčásti i kvůli tomu, kolik potu a škodlivých látek při vašich aktivitách absorbují,“ uvádí již zmíněný lékař Miguel Cunha. Vezmete si to k srdci?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat