Trend bosých nohou pod drobnohledem

24.04.2021 | Krása a móda

Ve zdravém těle zdravý duch. A ke zdravému tělu patří samozřejmě i zdravé nohy a kvalitní obuv. Bohužel, v dnešní době módy se spíše než na pohodlí hledí na celkový vzhled, který ale mnohdy nesplňuje požadavky na tvar, který podporuje správnou klenbu nohy a její přirozené postavení. Proto výrobci přišli s „bosou obuví“.

Co je to barefoot?

Název barefoot vznikl z anglického „bare“ – holý a „foot“ – noha. Jinými slovy tento název předestírá, že jde o chůzi naboso. Ačkoli si možná neumíte představit, že byste chodili bez bot, věřte, že je to pro člověka absolutně přirozené. To jen roky nošení bot s tvrdou podrážkou způsobily, že jsou naše nohy na všechno citlivé.

Barefoot se od běžné obuvi liší snad vším. Jsou do všech stran ohebné, jejich podrážka není silnější než pět milimetrů, jsou velice lehké a poskytují dostatek prostoru pro prsty, ale především navozují pocit naprosté svobody a dojem, že skutečně chodíte naboso.

Proč barefoot?

Tvrdá podrážka běžných bot nepodporuje běžnou anatomii chodidla. Příliš těsné boty brání správné cirkulaci krve a pevná obuv sice drží naši nohu zpevněnou, ale svaly ochabují, protože zpevnění není podpořeno přirozenou cestou - posilováním.

Boty barefoot dovolí našim nohám vše, co běžná obuv ne. Ucítíte povrch, po kterém jdete, chodidlo bude přirozeně kopírovat terén, posilovat svalstvo a tím i správné postavení klenby, dojde ke zpevnění kotníků a uvolnění prstů, které jsou důležité pro správnou rovnováhu a tím i pro celkové držení těla.

Zejména u malých dětí, které teprve s chůzí začínají, lékaři doporučují, aby chodily naboso. Není důvod od tohoto způsobu upouštět, protože boty barefoot lze pořídit nejen pro dospělé, ale i pro batolata.

Přechod na barefoot

Pokud jste zvyklí na pevnou a těžší obuv, může pro vás být přechod na „bosonožství“ trochu horší. Svaly na nohách budou ochablé a po jejich zapojení mohou bolet, nohy budou zpočátku přecitlivělé, ale vše je způsobeno jenom tím, že už dlouhé roky učíme své nohy špatné návyky. Malé děti s přechodem na barefoot potíže nemívají. Jejich nohy stále ještě nejsou tolik poznamenány špatnou obuví.

Při nošení barefoot obuvi je důležité oživit si přirozenou techniku chůze. V těžkých a pevných botách máme tendenci dopadat tvrdě na patu a odrážet se z celého chodidla. Při chůzi naboso si to ale dovolit nemůžete, protože byste akorát tak spolehlivě dosáhli bolesti. Našlapujte zlehka a tiše, chodidlo plynule odviňte od povrchu země po celé jeho délce a k dalšímu kroku se odrážejte od prstů. Uvidíte, že za pár týdnů zmizí mnoho neduhů, které byly se špatnou chůzí a obuví spojeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat