Nevzhledné zarůstání chloupků způsobují chyby při holení

Zarůstání chloupků po holení trápí nejednu ženu. Nejedná se pouze o estetickou záležitost, ale může vést i ke zdravotním komplikacím. Na jakých faktorech záleží? Vždy začněte peelingem!

Zarůstající chloupky trápí téměř každého, kdo se pravidelně holí či epiluje. Tento zádrhel se nejčastěji týká lýtek, oblasti pod koleny, vnitřní strany stehen a třísel. Pokud máte kudrnaté nebo hrubší chloupky, pravděpodobně víte, o čem je řeč. Po jejich odstranění totiž začnou opětovně vrůstat zpět do kůže, což vytváří zanícenou červenou ránu, jež svědí a bolí.

Jestliže se vám to stává jen občas, nic se neděje, jenže ve chvíli, kdy se tato potíž stane chronickou, vzniká riziko komplikací, jako je třeba bakteriální infekce či trvalé zjizvení! Jak se tomu dá předejít? Obrušujte a pečujte!

Peeling jako vynikající začátek

Přestože se tento úkon může zdát zbytečný, peeling je stavebním kamenem bezchybné pleti. Zarostlé chloupky totiž bývají důsledkem nahromaděných odumřelých kožních buněk, které ucpávají vlasové folikuly. Abyste snížili riziko jejich vzniku, dopřejte si kvalitní „obroušení“ pokožky ještě předtím, než se začnete zbavovat nechtěného porostu. Tento proces nezabere příliš mnoho času a zanechá pleť jemnou a omlazenou.

Pravda je taková, že tělový peeling vyčistí póry, odstraní nečistoty a odhalí zdravější vrstvy kůže. Díky němu jsou nohy připraveny na nanesení krému či pěny na holení. A proč zrovna i na něm tolik záleží?

Cesta bez zbytečných objížděk

Aplikování správného holicího krému před tím, než se pustíte do práce, přidává vlhkost. Chloupky by měly být před odstraňováním měkké a poddajné. Tím se zabrání pořezání a případným kalamitám. Holicí strojek se po pokožce bude pohybovat hladce a zkušeně. Ovšem je tu ještě jedna věc, o které se vyplatí vědět.

Suché čištění

Předejít nepříjemnostem s chloupky můžete i pomocí suchého čištění. Tato technika využívá k odstranění odumřelých kožních buněk a stimulaci lymfatického systému dlouhé štětiny kartáčů. Suché kartáčování se doporučuje pravidelně (alespoň 1x denně) vždy před sprchou. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte nesyntetický kartáč se středně měkkými štětinami. Uvedený postup je vhodný zvlášť při přetrvávajících potížích. Záleží ovšem i na výběru správného „nářadí“.

Technika nade vše

Pokud se u vás problémy stále opakují, možná používáte nevhodný typ holicího strojku nebo technika. Chloupky holte vždy ve směru jejich růstu a ujistěte se, že jsou břity dostatečně ostré. Po každém použití vyčistěte čepel alkoholem. Jednorázová holítka, jak již napovídá jejich název, doporučujeme vyhazovat po jednom použití. Ve chvíli, kdy je pryč všechno nechtěně ochlupení, přichází na řadu následná péče.

Závěrečné hýčkání

Pro snížení výskytu zarostlých chloupků aplikujte krémy a gely po holení. Tyto produkty zvláčňují pokožku nohou a pomáhají předcházet zanášení pórů. Abyste se vyhnuli podráždění, vyberte si krém nebo gel bez alkoholu. Dobrou alternativou jsou i olejíčky. Po jejich nanesení kůže změkne a chloupky se dostanou do správného směru růstu. Ideální je přitom olej dětský či panenský kokosový.

Zdroj: healthline.com, goodhousekeeping.com






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketový krém s parmazánem

(8 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat