Začervenalé pokožce pomůže rutin

Citlivá pokožka, náchylná k začervenání a praskání žilek, trápí mladší i starší, bez rozdílu pohlaví. Nepříjemným kožním projevům lze předcházet, nebo je alespoň zmírnit, používáním speciální dermokosmetiky a dodržováním některých zásad.

„Vznik červených žilek je důsledkem snížené funkce elastických vláken žilní stěny. Ta postupně ztrácí pružnost, kvůli níž dochází k trvalému rozšíření kapilár, jež jsou pak viditelné pod kůží v oblasti obličeje, lýtek, stehen i jinde na těle. Nejde ale jen o estetický problém. Pokud se vhodným způsobem o takto citlivou pleť nestaráme, dochází k rozsáhlejším projevům přecitlivělosti pleti, jež může dlouhodobě vést ke vzniku kuperózy (trvalé zarudnutí s rozšířením malých povrchových cév). V dalším stadiu pak vzniká chronické kožní onemocnění zvané rosacea,“ upozorňuje kosmetička Klaudia Nawaisehová s tím, že předpoklady k citlivé pleti se sklonem k začervenání a tvorbě rozšířených žilek jsme mohli zdědit po předcích, vliv mají hormonální výkyvy, těhotenství, menopauza, užívání některých léků, kouření, alkohol, ale třeba i nevhodná kosmetika, opalování nebo saunování.

A jak docílit, aby vaše pleť byla bez začervenání a viditelných žilek

Speciální dermokosmetika

Pokud vás již trápí začervenalá pleť je na čese porozhlédnout se po speciální dermokosmetice, nejlépe si nechte poradit od vašeho dermatologa. Na trhu najdete spoustu produktů, které se na tento problém specializují. Tyto přípravky nejen redukují začervenání pleti, ale také se zaměřují na související problémy jako je suchá pokožka a časté pocity pálení pleti. 

Posilující rutin

K dalším účinným opatřením, která pomáhají v boji proti začervenání pleti a rozšířeným žilkám, patří užívání rutinu. Ten má schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Jedná se o bioflavonoid, který se nachází v některé zelenině a ovoci. Najdete jej v jablkách, pohance, většině citrusů, černém i zeleném čaji, také fíky jsou bohatým přírodním zdrojem rutinu. Anebo si jej můžete pořídit v tabletách jako doplněk stravy.

I v zimě musí pleť pít

Naše pokožka podléhá v zimě dehydrataci způsobené jak pobytem ve vytápěných prostorách, tak i nedostatečným pitným režimem, protože naše tělo nemá takovou potřebu žízně jako třeba v létě. Proto je třeba ohlídat si stejně jako po zbytek roku pravidelný příjem tekutin. Zvláště ženy, které mají citlivou pokožku se sklonem k začervenání, by pak tomu měly v zimním období přizpůsobit i kosmetické přípravky určené k odlíčení a čištění pleti. Ideální je třeba jemná mycí emulze s AHA kyselinami, obsahující zklidňující látky zabraňující podráždění kůže a zároveň předcházející dehydrataci.

Tabu jsou cigarety všeho druhu

Mezi prokázané příčiny vzniku citlivé pleti se sklonem k začervenání a rozšířeným žilkám patří i kouření. „Pleť kuřáka nebo kuřačky poznám na první pohled – mívá šedavý nádech, výrazné nosoretní rýhy a vrásky kolem očí a rtů. Často se na ní vyskytují i rozšířené žilky. Kouření opravdu neškodí jen zdraví, ale i kráse. A týká se to i teď tak moderních e-cigaret,“ upozorňuje kosmetička Nikol Bárová.

Alkohol jen symbolicky

Ne nadarmo malují karikaturisté opilcům červené nosy. Je známo, že alkohol rozšiřuje cévy, a pokud se pije často a ve velké míře, žilní stěny ztrácejí schopnost pružně reagovat. Důsledkem bývají popraskané žilky především v oblasti nosu a na tvářích.

Nevhodné saunování

„Lidé s hypersenzitivní pletí se sklonem k začervenání a tvorbě žilek by měli co nejvíce omezit pobyt v prostředí s častým střídáním teplot. Proto jim nelze v žádném případě doporučit saunování ani pobyt v horké páře,“ upozorňuje kosmetička Klaudia Nawaisehová.

Pozor na opalování

Kosmetičky vůbec nedoporučují vystavovat jemnou pleť obličeje slunečnímu záření (které je velmi intenzivní zvláště teď na horách) a radí, vždy používat krémy s účinnými UV faktory. U pleti se sklonem k začervenání a vzniku rozšířených žilek to platí dvojnásob. 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat