Šedivým vlasům ze stresu lze vrátit jejich barvu

Šedivění vlasů ze stresu nemusí být nezvratný jev. Zjistili to vědci z New Yorku, kteří vyšetřili stovky vlasových vzorků. Některé byly totiž šedivé jen na koncích a u kořínků opět pigmentované. Analýza složení vlasu prokázala, že šedivění způsobily stresové hormony. Návrat k původní barvě naznačuje, že šedivění tohoto druhu nemusí být konečné.

Na rozdíl od šedivění souvisejícího s věkem, kdy jsou pigmentové buňky ve vlasové cibulce trvale poškozeny, takže vlas přichází o své zbarvení. Autoři z Columbia University se však domnívají, že odhalením principu vzniku šedivého vlasu by bylo možné zvrátit i šedivění způsobené stárnutím. Šedivění způsobené stresem lze přitom vyřešit odstraněním stresu.

„Naše důkazy silně podporují tvrzení, že lidské stárnutí není lineární jev a nezvratný biologický proces, a že ho lze, přinejmenším částečně, zvrátit nebo zastavit,“ tvrdí doktor Ralf Paus z Columbia University.

Jeho tým teď vyvíjí léky, jimiž by bylo možné šedivění vlasů, vousů a chlupů zvrátit.

„Náš výzkum poskytuje biologický základ pro zvrácení stárnutí v souvislosti s jeho fyziologickou podstatou, podporuje možnost, že tento proces by bylo možné řešit farmakologicky,“ dodává doktor Paus.

A co platí na šediny?

Sezamová semínka. No vážně!

Podle některých pramenů platí, že sezamové semínko je nejdéle používaným kořením na světě. Proč je tolik vychvalované? Platí za výborný zdroj organického vápníku, fosforu a hořčíku, přičemž slibuje zajímavá zdravotní pozitiva. Pravidelná konzumace podle odborníků posiluje imunitu, prospívá srdci a normalizuje rozbouřenou hladinu hormonů, zatímco pomáhá v případě osteoporózy. Co vnější použití těchto semínek? Pokud je důkladně rozemelete a budete si jimi každé tři dny masírovat pokožku hlavy, po několika opakováních se šediny zneviditelní. Nevěříte?

Cibule. I ta svede divy

Ano, čtete správně. I nekorunovaná královna kuchyně dokáže „bledé“ vlasy výrazně ztmavit. Odloupněte z cibule několik vrstev, množství použitého „materiálu“ přitom závisí na délce i hustotě vaší hřívy, a rozmělněte je do konzistence pasty. Po aplikaci domácího zlepšováku vyčkejte alespoň půl hodiny, než si umyjete korunu krásy běžným způsobem. Uděláte-li si na tuto kúru čas každý den, za týden na váš kosmetický problém můžete už jen vzpomínat.

Šalvěj, voňavá první pomoc

Tato bylinka si dokonale rozumí s vepřovým či telecím masem, což ví každá hospodyňka. Poměrně známé jsou i její „uzdravující“ benefity, včetně úlevy od bolesti v krku či „opravy“ nefungujícího trávení. Jenže to pořád není všechno, protože zabírá i na šediny! Připravte si dvě polévkové lžíce sušené šalvěje a zalijte je horkou vodou. Po několika minutách čaj sceďte a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu, následně vmíchejte do tekutiny ¼ šálku jablečného octa. Prostředkem si pak oplachujte vlasy po každém mytí a rázem bude po starosti.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat