Pihy jsou znakem přirozenosti

Mnozí je milují, majitelky nenávidí – pihy. Znáte ta nejdůležitější fakta o sympatických tečkách na obličeji?

Jakmile se objeví první sluneční paprsky, ukážou se u mnohých z nás zlatohnědé tečky na kůži. Jedná se o pihy. Majitelky je kdysi často schovávaly pod tlustou vrstvou make-upu, protože je považovaly za chyby na kráse. Tyhle časy jsou ale naštěstí už pryč.

Mezitím se staly pihy znakem přirozenosti a jsou velmi oblíbené. Některé ženy si dokonce malují falešné a existují už i pihy tetované. Ale odkud se berou? A jak je správně v létě ošetřovat?

Hrdé majitelky

Pokud jste hrdá majitelka efelidů, jak se odborně pihy nazývají, měla byste rodičům poděkovat. Protože pihy se dědí recesivně, to znamená, že oba rodiče musejí mít pihy, aby je mohli zdědit i potomci. Miminko s pihami? To zní až příliš roztomile na to, aby to byla pravda. Zatímco mateřská znaménka mohou vaši pleť zdobit od prvního dne, pihy se objeví až po přímém kontaktu se sluncem a následně se jejich počet zvětšuje. Protože obsahují více melaninu než zbytek kůže, zhnědnou rychleji a intenzivněji. Poprvé se ukazují většinou ve věku mezi 7 a 8 lety. A rovnou dodáváme, že pihy nejsou žádná vada na kráse, ani nevznikají po poškození kůže sluncem. Pihy jsou prostě typ pleti.

Jak pihy ochránit

Zvláštní ochranu nepotřebují pihy, ale právě tento typ pleti. Pokud máte světlou pleť, v kombinaci s pihami, měla byste svoji pleť nechat kontrolovat dermatologem alespoň dvakrát do roka. Taková kůže totiž vykazuje vyšší riziko rakoviny. A samozřejmostí by měl být ochranný krém s faktorem alespoň 30.

Pihy, nebo skvrny?

Zdravé pihy, bez poškození, jsou viditelnější, jakmile se dostanou do kontaktu se slunečním zářením. A zmizí, pokud se pohybujete na slunci méně. Skvrny naproti tomu jsou mnohem tmavší a objevují se naprosto bez souvislosti se sluncem. Kromě toho jsou větší než pihy a jejich obvod je mnohem patrnější. Pokud nějaké máte, nemusíte se hned bát – většina z nich nemá na vaše zdraví žádný vliv. Navíc na trhu najdete bělicí krémy, které fungují velmi dobře.      






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat