Praktikováním metody no poo odlehčíte vašim vlasům od chemie

Myjete si vlasy každý den, navíc šamponem z drogerie? Odolejte pokušení a vzdejte se pravidelnosti i chemie. Jak se vaše vlasy změní?

No poo je zkratka od no shampoo, tedy žádný šampon, což ovšem neznamená, že nejsou povolené jíly, přírodní prášky, nebo třeba mleté bylinky. Zatímco jedni si tuto metodu nemohou vynachválit, druhé její benefity nechávají chladnými. Zvlášť v létě je totiž těžké si po běhu nebo jiné venkovní aktivitě pohodlně a ve vteřině neumýt kštici voňavým šamponem. I tak je ale dobré si to aspoň na týden, dva zkusit. Proč? Následovníci hnutí no poo tvrdí, že jejich vlasy jsou zdravé a lesklé, a to s minimálním úsilím. Výhod je tu ale mnohem víc.

Absence chemikálií

Mnoho přísad na štítcích šamponů a kondicionérů vyvolává obavy. Všechny ty ftaláty, parabeny a karcinogeny, které se používají pro udržení líbivé vůně, dráždí pokožku a mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Chybou je také i to, že i když výrobce šamponů dodrží veškerá bezpečnostní a etická opatření, a chemii nepoužívá, nakonec šampon nechá vložit do plastových obalů. V těch se převážně ukrývá bisfenol A (BPA), což je látka negativně ovlivňující lidskou reprodukci.

Delší stálost barvy

No tak dobře, necháte své vlasy osudu. Třeba jen pár dní. Co zjistíte? Že vám déle vydrží barva vašich pramenů. Teplo a minerály ve sprchové vodě ji totiž odstraňují, kštice je pak dříve vybledlá.

Čas navíc

Nejdřív se asi „udrbete“, protože pokožka hlavy může ze začátku svědit, nicméně intervaly mezi mytím vlasů se postupně prodlužují, což znamená čas navíc. Žádné nanášení kondicionéru, žádné rozčesávání a styling. Najednou zbývá prostor pro cvičení nebo čas s dětmi.

Zdravější vzhled a snížené maštění

Lidé, kteří s no poo vydrží několik měsíců říkají, že ve finále jejich vlasy produkují méně olejů a mazu. Výsledkem jsou lesklé, hydratované a zdravé prameny, které se tolik nemastí. Zároveň dochází ke zlepšení stavu pokožky hlavy a zmínit se musí i léčba lupů. A jak se do „nemytí“ naplno pustit?

Kadeřníci pro začátek doporučují přípravu domácího šamponu bez chemie. V lahvičce smíchejte jedlou sodu a vodu v poměru 1 : 3. (Množství upravte podle délky vlasů, takže pokud je máte dlouhé, promíchejte 3 lžíce sody a 9 lžic vody.) Šampon aplikujte na suché nebo mokré vlasy, nechte maximálně tři minuty působit a poté smyjte a následně je přelijte roztokem z jablečného octa (1 díl jablečného octa na 4 díly vody.) Pauzu mezi jednotlivými mytími prodlužujte.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat