Dávkováním kolagenu k viditelným výsledkům

Žádné vrásky, silné, husté, rychle rostoucí vlasy a nehty tvrdé a pevné jako kámen. Konzumujte kolagen, radí odborníci. Ale na jaké denní množství musíte dosáhnout? Hlídejte si tuhle „hladinku“, jedině tak se co nejrychleji dočkáte pozitivních výsledků!

Kolagen je nejhojnější bílkovina v těle, která tvoří asi jednu třetinu jeho bílkovinného složení. Vlastně se jedná o jeden z hlavních stavebních kamenů kostí, kůže, svalů, šlach a vazů. Kde sídlí? V mnoha dalších částech těla, včetně krevních cév, rohovky a zubů. Můžete si ho představit jako „lepidlo“, které drží všechny tyhle věci pohromadě. (Ve skutečnosti toto slovo pochází z řeckého slova „kólla“, tedy skutečně lepidlo.) K čemu dalšímu je vám dobré?

A zase ten škodlivý cukr!

Nedávné výzkumy, které se zabývaly konzumací potravinových doplňků s kolagenem, poukázaly na slibné účinky v oblasti kosmetiky a krásy. Hovoří se o silných vlasech a nehtech a hlavně o hydratované pleti s menším počtem vrásek. Ovšem ne všechny kolagenové produkty jsou si rovny.

Některé mají vysoký obsah cukru, který se podílí na zánětlivosti. V takových případech negativní účinky převažují nad těmi pozitivními. Většinou se ale není čeho bát. Cukr soutěží s vitaminem C o to, kdo z nich je pro vstřebávání kolagenu důležitější. Z tohoto pohledu je třeba se cukru vyhnout, o nic jiného nejde. A jaké množství kolagenu se považuje za ideální?

Faktor, na kterém záleží nejvíc

Pokud chcete vidět výsledky a toužíte po hladší pleti, přirozeném mladistvém vzhledu bez hlubokých vrásek, pružné a pevné pokožce, lepší kvalitě nehtů a vlasů, je třeba přijmout minimálně 5 gramů (5 000 miligramů) kolagenu denně. Ideálně však víc.

Denní dávka je totiž stanovená na 10 až 13 gramech, které je dobré rozložit na dvě poloviny a užívat je dvakrát v průběhu 24 hodin. A právě pravidelnost hraje zásadní roli. Bylo zjištěno, že u doporučeného denního příjmu kolagenu nejde tak ani o celkovou dávku aktivní látky, ale spíše o její častý příjem.

Kde hledat?

Pokud sáhnete po zmíněných potravinových doplňcích, získáte lepší přehled o přijatém množství, nicméně produkce kolagenu se dá podporovat i díky několika živinám. Kromě vitaminu C, který se nachází v citrusových plodech, jde o prolin. Ten je k mání ve vaječných bílcích, pšeničných klíčcích, mléčných výrobcích, zelí, chřestu a žampionech. Na seznamu je i glycin sídlící ve vepřové kůži, kuřecí kůži a želatině. Zapomenout se nesmí ani na měď. Pro ni jsou domovinou sezamová semínka, kakaový prášek, kešu a čočka. Zároveň se vyhněte kouření, velkému množství rafinovaných sacharidů a nadměrnému slunění.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat