Znovu se vracející čarodějnické chloupky na bradě

Najednou v zrcadle zjistíte, že se vám na bradě objevil tlustý černý chlup! Víte, proč se tyhle čarodějnické chlupy objevují? A jak se jich zbavit?

A jsou tam! Rostou vám na bradě dva tlusté černé chlupy? Nejste samy. Objeví se u mnoha žen v průběhu života. A stydět se za to také vůbec nemusíte, protože zpravidla má růst takzvaných čarodějnických chlupů docela jednoduše vysvětlitelný důvod. Hned na začátek – většinou je to vinou narušené hormonální rovnováhy a může se to s ohledem na tělesnou stavbu zase srovnat.

Pokud mluvíme o čarodějnickém chlupu, myslíme tím malý chloupek, který vyraší zpravidla na bradě. Roste většinou sám a na stále stejném místě – a často je to ale spíš pod bradou než přímo na bradě. A když ho vytrhnete, objeví se zase za pár dní na stejném místě.

Čarodějnické, nebo také čertovy chlupy, jsou delší a tlustší než ostatní chlupy na těle. Velmi často jsou černé a tvrdé, a protože jsou tak silné, zjistíme, že rostou zpravidla ještě před tím než se objeví. Nejdříve se totiž objeví malý pupínek, který je cítit hmatem.

A jaké jsou další důvody?

Geny

Důvod, proč vám rostou chlupy na bradě, může být také jednoduše otázka genů. Pokud vaše babička nebo maminka pár chloupků na bradě měly také, je mnohem větší pravděpodobnost, že se někdy objeví i u vás.

Nadbytek mužských hormonů

 Vysoká hladina mužských hormonů může být také odpovědná za menší nebo větší porost na bradě.

Věk

Čím starší jsme, tím pravděpodobnější je také, že nám porostou chlupy i na takových místech, kde nám nikdy předtím nerostly. A to jednoduše proto, že s přibývajícím věkem se mění naše hormonální rovnováha.

Těhotenství nebo hormonální antikoncepce

U těhotných nebo u žen, které berou hormonální antikoncepci, je hormonální rovnováha samozřejmě pořádně rozházená. Jedním z mnoha následků tak mohou být čarodějnické chlupy na bradě. Jakmile se po porodu dostanou hormony zase zpět do rovnováhy, zmizí i chlupy na bradě.

Jak se jich zbavit?

Nejjednodušší způsob, jak se zbavit nechtěných chloupků, je prostě vytrhnout je pinzetou. Pokud vás ale trápí hodně, rostou rychle a na více místech, je možné nechat si je odstranit i laserem. Ten zničí jejich kořínky a chloupky už vám neporostou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622909/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat