Při alergii na oblečení praní nepomůže

Proč vás najednou tolik svědí kůže? Možná je důvodem, že to, co máte na sobě, vaše pokožka vyloženě nesnese. Pomůže, když oblečení několikrát za sebou vyperete?

Mít alergii na jídlo, pyl či prach, to vážně není vůbec nic výjimečného. Ale co třeba na oblečení, které je navíc vaše oblíbené? I to je možné. Ostatně, nepozorujete třeba, že když si vezmete ten nový svetr, nějak podezřele vás svědí pokožka? Pokud se podobný scénář odehrává i v případě kalhot, šatů nebo dokonce spodního prádla, asi byste měli zbystřit.

Pomoc, tohle nosit nemůžu!

Nežádoucí alergickou reakci může v podstatě vyvolat kterýkoli materiál oblečení. Udává se ale, že nejmenší riziko představuje hojně využívaná bavlna, kterou by bez větších obtíží měla snést každá pleť, i pokud je citlivějšího rázu.

Největší pravděpodobnost vyrážek, zarudnutí, otoků i obtěžujícího svědění pak podle expertů hrozí u oděvů z polyesteru, umělého hedvábí či nylonu, neboť nemají takovou prodyšnost jako umělá vlákna, proto se v nich člověk více potí. Dalším problémem jsou pak barviva, lepidla a další chemikálie, které se při jejich výrobě využívají. Přiléhavá látka v kombinaci se zvýšenou tvorbou potu pokožku dráždí a způsobuje celkový pocit nepohodlí. První příznaky, že „tady něco nehraje“, se ve většině případů objevují v záhybech kůže, kupříkladu v loktech, za koleny a ve slabinách. A teď schválně – zkusíte uhodnout, které pohlaví se s alergií na své oblečení potýká častěji?

Když je moc těsno

V tomto směru jsou hodně znevýhodněné ženy, jež oproti mužům nosí těsné oděvy pochopitelně více. Ovšem jakousi rizikovou skupinou bývají i obézní jedinci, stejně jako lidé s atopickou dermatitidou. Co byste měli udělat, když zpozorujete, že vám daný kousek kůži dráždí?

Zoufalá situace si žádá zoufalé činy

Experti radí jediné – zbavit se ho. Když totiž alergii na určitou složku nebo materiál máte, jen tak se jí nezbavíte. Takže ne, tady nepomůže opakovaný prací cyklus, ani výměna prášku, aviváže a změkčovadla – bohužel. Jediné, co pro svou pokožku můžete udělat, je to, že budete volit volnější oblečení z přírodních vláken a minimem barviv. Pokud i po této změně vyrážky nezmizí, je vhodné navštívit lékaře a poradit se s ním o možnostech léčby.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat