Svetr má především zahřát

Tak jako se můžete spolehnout na to, že na podzim padá listí, je jisté, že doma nikomu nechybí alespoň jeden svetr. Dříve či později vás chladnější podzimní rána donutí po něm sáhnout a v zimě “už není o čem“. Jaký svetr vás pořádně zahřeje?

Jako děti jsme se ošívaly, jak po domácku pletené svetry koušou, jako dospělí se do nich balíme zcela dobrovolně, abychom se udrželi v teple. Nabídka materiálů, barev a střihů se značně rozšířila a svetr je dnes módní záležitostí. Nezapomeňte ale na jeho primární funkci – svetr má především hřát. Jak se nenechat napálit a co všechno nám mohou prozradit cedulky na výrobku?

Na skok do minulosti

Tento populární hřejivý svršek tak, jak ho známe dnes, nebyl vždy módní záležitostí. Zprvu sloužil spíše jako funkční oblečení a pleteniny dříve sloužily jako spodní prádlo. Vlna se s příchodem 1. světové války stala velmi nedostatkovým a luxusním zbožím, protože byla třeba pro vojáky na frontách. Po skončení Velké války už ale nebylo nutné všechnu vlnu obětovat armádě a s rostoucí oblibou sportovních aktivit se svetry staly kousky, na které pro jejich vlastnosti spoléhali jachtaři, lyžaři, golfisti a další sportovci. Do dámské garderoby je zařadila až módní průkopnice Coco Chanel. Ta přišla s rozepínacími kardigany na knoflíčky, protože pulovery, které se oblékají přetažením přes hlavu, se jí pro dámy zdály příliš nepraktické. Vývoj dámských svetrů ještě na chvíli pozdržela 2. světová válka, během které si ženy musely vystačit s tím, co měly, nebo si ze starších svetrů ručně uplést nové.

Kouzelné údaje na cedulce

Dnes už není třeba spoléhat na vlastní dovednosti či pletací jehlice našich babiček. Při výběru svetru ale pozorně dbejte nejen na to, jak vám „padne“, ale také na to, co je uvedeno na cedulce. S větším množstvím široce rozšířených syntetických vláken totiž svetr ztrácí své izolační vlastnosti a jakkoli huňatý může být, nehřeje. Ve stoprocentně akrylovém svetru jednoduše v teple nebudete. Tato syntetická látka může vypadat na první pohled podobně jako vlna, ale její vlastnosti jsou odlišné. Umělé materiály nejsou vždy zcela pachově komfortní a rychleji „žmolkovatí“. Na druhou stranu je ale lehký, nemačká se, rychle schne, nekouše a je odolný proti molům. Proto hledejte takové kousky, kde akryl tvoří pouze část použitých materiálů.

Nestárnoucí vlna

Za to s vlnou jakéhokoli typu nemůžete udělat chybu. Všechny druhy vás dokáží zahřát, nemačkají se a díky své odolnosti vůči ušpinění ani nepotřebují časté praní. Pokud na cedulce uvidíte slova jako merino, mohér, či kašmír, je to sázka na jistotu. V případě kašmíru se pak nenechte zmást tloušťkou daného svetříku. Látka, která vzniká z vlny kašmírských koz, je měkká a tenká, přesto velice hřejivá. V tomto případě se můžete spolehnout na přímou úměru – čím více kašmíru, tím vyšší cena svetru. Ale věřte, že investice do kašmírového svetru se vám skutečně vyplatí. Při správné péči vám kašmír vydrží dlouhé roky, aniž by ztratil své vlastnosti.

Zamyslete se nad účelem

Při nákupech myslete i na to, za jakým účelem a pro jakou příležitost si svetr kupujete.  Akryl, který se používá nejčastěji, se v porovnání s přírodní vlnou ve dvou bodech zásadně liší. Vlněné výrobky jsou sice náročnější na údržbu, ale můžete si je vzít do společnosti, na ty nejdůležitější schůzky a události bez toho, aniž byste se dopustili módního faux-pas. Akryl se udržuje velmi snadno, ale hodí se spíše pro všední příležitosti, zkušené oko tento materiál pozná na první pohled. Typy, střihy a materiály jsou při výběru pouze na vás. Pokud si stejně jako Coco Chanel nechcete při oblékání poničit účes, tím nejlepším pro vás bude cardigan na knoflíky či zavazování, případně svetr s výstřihem do V, který se bude také snadněji oblékat. Ti ostatní, kteří mají rádi teplo až ke krku si mohou vybrat svetr se stojáčkem nebo rovnou rolák, díky kterému nebude třeba ani šála či šátek.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat