Oblečení šité z potravin je novou nadějí pro životní prostředí

Trička, šaty nebo kalhoty z banánů? To začíná být v módním kurzu! A co byste řekli na kabelku z hub?

Ovoce a zeleninu bychom měli jíst dennodenně, a to v pěti porcích. Když tyto potraviny budeme nosit i na sobě, můžeme být zdravější nejen my, ale i celá naše planeta. Ano, čtete správně. Vstupujeme totiž do nové éry a světa, kde je kabelka spíchnutá z jablečných či okurkových slupek vyhledávaným zbožím.

Šílenost, nebo skvělý nápad?

Móda udává trendy, ovlivňuje naši existenci a vystihuje osobnost. Na stranu druhou má celý její průmysl drtivý dopad na životní prostředí, což leží na srdci ekologům i neziskovým organizacím. Podle nich produkce bavlny vyčerpává vodní zdroje a znečišťuje ovzduší, a dost podobné je to i s hovězí kůží. Na scénu tedy přichází moderní generace textilií vyrobených z vinné révy, banánů, pomerančů, ananasu nebo citronů. Opravdu je něco takového možné? Jistě. Když se chce, jde asi vážně všechno…

Jídlo je trendy. A in!

Vezměme si třeba ten zmíněný banán, přesněji tedy jeho vlákna. Z nich světoznámá společnost Green Whisper vytváří tkaniny už nějaký ten pátek. „Naše látky jsou vysoce pevné, lehké, superabsorpční a odolné proti skvrnám. V současné době o jejich využití jednáme s americkými, francouzskými i asijskými výrobci oblečení,“ pochvaluje si prezident a spoluzakladatel Jayesh Vir. Stejně ambiciózní jsou i jiné závody, jmenovitě Bolt Threads nebo Agraloop. Druhý z uvedených dokonce motivuje zemědělce, aby se svými potravinovými zbytky nakládali smysluplněji a produktivněji – třeba tak, že je poskytnou módě. A první vlaštovky úspěchu už krouží nad nejedním přehlídkovým molem.

Víte, co nosíte?

Cestou ekologie se vydává například švédská oděvní společnost H&M. Ta se zavázala, že nejpozději do roku 2030 bude používat pouze materiály z recyklovaných, přírodních a udržitelných zdrojů. Německá firma Ortovox se zase zaměřila na látky z eukalyptu. I uznávaná návrhářka Stella McCartney slibuje, že pro své kabelky bude hledat šetrné alternativy. Zalíbil se jí nápad šít je z mycelia, tedy podzemní kořenové struktury hub. No, máme se zřejmě nač těšit, přátelé.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat