Domácí batikování si oblíbíte

Batikovaný vzor zdobil látky v různých kulturách již před více než 2000 lety. Zbytky plátna zdobené batikou našli i v egyptských hrobkách, a při vykopávkách v Číně odhalili, že výrazná batika se tam dělala již v 7. století. Asiaté barvili své oděvy různými barvami pomocí přírodních látek, získávaných z částí květin a stromů. Starověké vzorky batiky se našly i v Japonsku a Indii, kde se batikovala hlavně bavlna a hedvábí. Batikování se do světa později rozšířilo hlavně obchodními cestami.

V současnosti je vliv batiky viditelný všude, od módních přehlídek až po oddělení s ložním prádlem v obchodním domě. Batikovaný vzor propůjčí jedinečnost každému oděvu, protože nikdy nenajdete dva batikované kousky, které by byly stejné! Díky batice oživíte i starší kousky oblečení, a vdechnete jim nový život.

Materiály vhodné k barvení

Nejlepších výsledků dosáhnete při použití oděvu ze 100% bavlny, případně můžete použít i 50% bavlnu/50% polyester. Výsledek však nebude tak zářivý. Barviva na látky se dobře pojí pouze s přírodními tkaninami.

Výběr barviva na látky

Barvu pro batikování oblečení zakoupíte v obchodě s výtvarnými potřebami, kde obvykle zakoupíte vše, co k batikování potřebujete (gumové rukavice, gumičky, sodu na praní apod.). Barvičky na látky bývají již připravené v aplikačních lahvičkách, do kterých stačí pouze přilít teplou vodu (ne horkou). Alternativou mohou být také prášková barviva v sáčcích, ze kterých si namícháte barvící směs podle návodu.

Nástroje pro úspěch akce

Kromě barvící směsi budete potřebovat také: podložku na pracovní stůl (abyste barvičkami nepotřísnili vás oblíbený nábytek), gumičky, gumové rukavice, aplikační lahvičky (pokud již nejsou součástí zakoupené sady), ocet a soda, velké sáčky na zip, vanička nebo mísa na namáčení.

A samozřejmě nezapomeňte mít po ruce papírové utěrky a případně kulaté papírové talíře, kterými podložíte kousek oděvu během barvení, aby vám při barvení necestoval po pracovní ploše. Čím čistější pracovní plochu budete mít, tím méně nehod se vám stane, a tím preciznějšího výsledku dosáhnete.

Namáčení

Pokud není výrobcem barviček na látku uvedeno jinak, musíte látku před barvením namočit do roztoku TEPLÉ vody a uhličitanu sodného (sody na praní) přibližně na 10 minut. Postupujte podle pokynů uvedených na obalu sody, abyste měli správně namíchanou směs. Nepoužívejte příliš horkou nebo příliš studenou vodu. Do směsi můžete přidat také pár polévkových lžic běžné soli. Před samotným namáčením tkaniny se ujistěte, že je směs důkladně rozpuštěna. Teplota vody by měla být přibližně stejná jako dětská koupel! Vzhledem k tomu, že je soda na praní mírně agresivní, použijte k namáčení oděvu gumové rukavice. Po namočení pak košili nebo tričko důkladně vyždímejte. Čím více vody z tkaniny vymačkáte, tím více barviva se pak do ní dostane! Oděv můžete také odstředit v pračce při použití odstřeďovacího cyklu. (Poznámka – pokud používáte úplně nový oděv, nejprve jej vyperte, abyste odstranili případné povrchové úpravy látek a batika nebyla narušena pruhy a nežádoucími fleky)

Zatočená duha

Tričko nebo košili položte na pracovní desku. Do středu trička umístěte kolík nebo prst a začnete tričkem otáčet ve směru hodinových ručiček, dokud nebudete mít úhledný plochý zavinutý „koláček“. Ten pak zajistěte příčně gumičkami, aby tričko zůstalo zavinuté do spirály a během barvení se nerozvázalo.

Takto připravené tričko položte na papírový talířek nebo papírový ručník (aby odsál přebytečnou barvu).

3Pro hezkou duhu vám postačí pouze tři barvy. Například červená, modrá a žlutá. Tyto tři barvy se při postupném vsakování vpijí do sebe navzájem a vytvoří efektní přechody.

Aplikujte jako byste malovali koláčový graf. Tedy každou třetinu vyplňte jinou barvou. Postupujte od středu košile směrem k okrajům a aplikační láhev držte nízko nad tričkem. Nenechávejte žádná bílá místa – bílá barva zůstane v záhybech

Pokud překryjete barvy na okrajích každé sekce, získáte další duhové barvy, tj. zelenou, fialovou a oranžovou…

Tip: Vždy nejprve naneste žlutou – (nebo jiná světlá barviva). Světlejší barvu totiž při omylu snadno překryjete tmavší barvou, naopak to však pochopitelně nelze.

Otočit

Pokud chcete spirálu i na zadní straně trička, celý koláč snadno přetočte (díky papírovému talíři) a umístěte na nový podklad. Celý proces opakujte.

Nejtežší část – čekání

Jakmile dokončíte barvení oděvu, vložte jej do sáčku na zip a pevně uzavřete. Sáček dejte na teplé místo a nechte jej odpočívat 24 hodin (pokud výrobce barvy na textil neuvádí jinak).

Po uplynutí čekací doby tričko vyjměte ze sáčku a buď si můžete nejdříve sundat gumičky, rozbalit a začít tričko oplachovat pod proudem studené vody, nebo jen chvíli namáčejte pod tekoucí vodou a až pak sundejte gumičky. POZOR, pokud jste nikdy předtím doma nebarvili oblečení, nejspíše vás zaskočí množství barviva, které se při oplachování vylévá. Je to běžný jev, ovšem umyvadlo pak po oplachování trička raději důkladně umyjte. Pokračujte v oplachování, dokud voda nebude čistá (může to chvíli trvat).

Tričko pak nechejte běžně usušit a můžete si užívat svůj nový kousek!

Zpočátku nové tričko perte alespoň 2× odděleně, aby vám nezabarvilo jiné prádlo. Pokud chcete barvu ještě více ustálit, přidejte do nádržky k aviváži trochu octa, případně použijte ocet místo aviváže.

Zdroj: názor autora, instructables.com






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat