Kurkuma umí s pokožkou doslova zázraky

Říká se jí indický šafrán, pochází ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, vyrábí se z ní škrobová moučka a často se používá k obarvování potravin. Jak ale kurkuma působí na pleť?

Kurkuma. Toto prastaré koření zářivé barvy se po staletí oslavuje jako jídlo i medicína, přičemž uznání sklízí převážně kurkumin, léčivá látka s výraznými protizánětlivými vlastnosti, které údajně konkurují těm, jež se nacházejí ve staré známé růžové pilulce proti bolesti. Několik studií ukázalo, že kurkuma dělá dobře nejen tělu, ale i pokožce. Co když prášek, ideálně z kurkumy kasturi, která neobarvuje pokožku, využijete v kosmetice?

Akné na ústupu

Pupínky se objevují ve chvíli, kdy se kožní póry ucpou mazem a odumřelými kožními buňkami. Akné není problémem jen náctiletých, čím dál častěji se s ním setkávají i dospělí lidé. Naštěstí v tomhle směru zabírá antibakteriální aktivita populárního koření. Na výrobu domácí pleťové masky použijte ½ čajové lžičky kurkumy a 2 polévkové lžíce plnotučného bílého jogurtu. Směs naneste na čistou pleť a nechte působit 15–20 minut, poté smyjte.

Zesvětlení kruhů pod očima

Kromě pupínků je kurkuma užitečná i při bělení pigmentových skvrn a kruhů pod očima. V tomto případě je ideální použít kurkumový gel nebo krém.

Léčba ekzémů, lupénky a vyrážek

Suchá, svědivá kůže a červené vyrážky, které se mohou objevit na pokožce hlavy, tváři, rukou a nohou. Atopická dermatitida se často objevuje už v raném dětství. V asijských zemích ji, stejně jako různé jiné ekzémy a psoriázu, krotí právě kurkumou. 

Zpomalení stárnutí

Kurkuma bojuje proti známkám předčasného stárnutí pokožky, přispívá k tvorbě nové tkáně, podporuje ukládání kolagenu a hojí rány. Pokud zrovna na kurkumový prášek nemůžete narazit, zkuste esenciální olej, který se dá přidávat do krémů, gelů, pleťových masek a šamponů, klidně s dalšími přírodními přísadami, jako je kokosový olej a květinové esence.

Extrakt z kořene kurkumy, spolu s dalšími bylinnými přísadami, je také obsažen v doplňcích stravy ve formě kapslí. Jenže než se rozhodnete užívat jakýkoli typ tohoto doplňku, zeptejte se lékaře nebo lékárníka na svůj aktuální zdravotní stav a hlavně účinky předepsaných léků. Kurkuma by s některými medikamenty mohla kontraindikovat.

Zdroje: pbs.org, wikipedia.org, verywellhealth.com






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat