Barva oblečení určuje dojem na okolí

Rčení „Šaty dělají člověka“ je známé ve všech kulturách již od nepaměti. Každá kultura měla svůj specifický způsob odívání, podle kterého jste poznali, do jaké sorty, skupiny či kasty člověk patří. Totéž platilo o barvách. Jiné barvy se používaly při bohoslužbách, jiné zase v armádě či ve šlechtických kruzích.

Dnešní doba je naštěstí z hlediska odívání velice benevolentní a dá se říct, že se můžete obléci jakkoli a do čehokoli, samozřejmě s výjimkou některých kultur, u kterých určitý dress code přetrvává dodnes. Když tedy ráno stojíte před otevřenou šatní skříní a váháte, co si na sebe obléci, můžete se rozhodovat nejen mezi různými střihy a styly oblečení, ale především také mezi různými barevnými kombinacemi, což může být občas i dosti stresující, co si budeme povídat.

Pokud ovšem při výběru barev přihlédnete i k tomu, jak se chcete během dne cítit, bude pro vás výběr mnohem snazší. Ať už tomu věříte nebo ne, výběr barev oblečení i barev ve vašem okolí velice ovlivňují kvalitu vašeho dne, stav vaší psychiky i vaší nálady. Ne nadarmo se barvy používají také v léčitelství a při terapiích. Takže jak to tedy s těmi barvami je?

Bílá

Bílá barva je považována za symbol nevinnosti a čistoty. Ovšem není tomu tak ve všech kulturách, například v Číně je bílá barva považována za smuteční, a používá se zejména při pohřbech. Ve feng-šuej je zase spojována s elementem kovu. Všeobecně vzato je bílý oděv (zejména košile) ideální pro obchodní jednání (symbolika kovu je velice vhodnou podporou při vyjednávání finančních záležitostí), dodá vám jistou vážnost a serióznost, a díky ní se budete cítit klidnější a rozhodnější.

Žlutá

Žlutá barva bývá spojována se sluncem, znamením lva a penězi (v Číně symbolizuje zlato). V některých kulturách se jednalo o barvu „s výsadami“, a nosit ji nemohl každý. V Číně se slovo žlutý “huang” se vyslovuje stejně jako slovo císař, proto byla dříve sytě žlutá barva vyhrazena panovníkům. Kdo by si tehdy oblékl císařsky žluté šaty, mohl přijít i o život. Výjimku z pravidla tvořili pouze buddhističtí mniši. Ve žluté barvě se budete cítit vesele a plní energie, a budete mít lepší náladu. Skvěle ji využijete při posezení s přáteli nebo při příležitosti, kdy budete chtít na ostatní působit přátelským a pozitivním dojmem.

Červená

Červená symbolizuje oheň a sílu, dodá vám spoustu energie a také sexuální touhu. Staří Číňané věřili, že červená barva dokáže zahánět zlé duchy, proto nosili rudé stužky jako náramky. Figurky božstev se rovněž halily do červených šatů a červená barva údajně chránila také před nemocemi. Pokud vás čeká náročné jednání, a potřebujete si dodat odvahu a sílu, oblékněte si něco červeného (nebo použijte červené spodní prádlo, či náramek, zkrátka cokoli v rudém odstínu, co budete mít u sebe po celý den).

Růžová

Barva lásky, náklonnosti a oddanosti v srdeční úrovni. V růžové barvě budete působit něžně a jemně. Je to barva zdrženlivé elegance (pokud není příliš sytá). Může však narušovat vztah k realitě a vědomé odvrácení se od vážných věcí života (ne nadarmo se říká „nosit růžové brýle“). Zajímavost: V Číně byla růžová barva “fen hong” naopak spojována s ženskou nestálostí a s nemravností. Všeobecně vzato bychom se však klonili k první verzi, obzvláště, pokud nosíte jemné tlumené, pastelové či pudrové odstíny růžové. V tomto případě budete působit elegantně a velice žensky. Ve výrazných růžových a fuchsiových odstínech budete na sebe zase naopak strhávat pozornost a budete působit rozverným a uvolněným dojmem.

Modrá a zelená

Sytě zelená barva symbolizuje jaro a nový život a (společně s červenou) je barvou radosti a štěstí. Zelená barva navazuje pocit spojení s přírodou a pocit mladosti. Pro maximální využití energie z této barvy kombinujte různé odstíny. Modrá barva symbolizuje vodu, uklidňuje, rozvíjí naše myšlení, pomáhá při meditování. V modrých odstínech se budete cítit klidní a uvolnění.

Hnědá a černá

Hnědá barva je barva trpělivých a spolehlivých lidí, je to barva země, pokory a askeze. Preferují ji lidé, kteří stojí nohama pevně na zemi a umí dobře hospodařit s penězi. V hnědé barvě budete méně nápadní, budete působit klidně a důvěryhodně. V černé barvě naopak budete působit velice seriózně až tajemně. Lidé, kteří si obzvláště oblíbili tuto barvu, bývají tajnůstkáři a mohou mít zvýšenou citlivost (černou barvu berou jako jakousi ochranu, v jiných barvách se cítí zranitelní). 

Šedá

Výčet barev završíme neutrální šedou, barvou kompromisu. Přitahuje opatrné a málo sebejisté lidi, působí nenápadně, neutrálně, nevyhraněně. Zkrátka, označení „šedá myška“ v tomto případě skutečně sedí.

Zdroje: názor autora, cinsky.com, homepix.cz, spektrumzdravi.cz






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat