Konzumace alkoholu přidává roky navíc

Proč alkohol tolik urychluje stárnutí pokožky? Odpověď je jasná. Negativně působí na játra, produkci kolagenu i veškeré buňky. I občasné pití vám tedy přivodí nějaké ty vrásky!

Ještě před pár lety se na alkohol pohlíželo jako na strůjce veškerých chorob, přičemž se jeho spotřeba dávala do přímé spojitosti s předčasným úmrtím. Chtělo to čas a mnoho odborných studií, aby se prokázalo, že kdo ho pije s rozumem, ten se žádných katastrofických scénářů příliš obávat nemusí. Je tomu ale opravdu tak?

Hrozba je tu vždycky

Nízkorizikové užívání alkoholu zvané moderate drinking se popisuje jako střídmá konzumace, která obecně nezpůsobuje problémy uživateli ani společnosti. V laickém překladu to znamená, že si člověk dá denně jedno pivo nebo jednu sklenku vína či malého „panáka“ destilátu, a to maximálně čtyři dny v týdnu. Ovšem pozor, rozhodně je třeba zmínit, že se nejedná o bezpečnou dávku, neboť „metla lidstva“ v jakémkoli množství vždy nějaké to riziko představuje, proto i Světová zdravotnická organizace doporučuje úplnou abstinenci. Ani vy občasným drinkem nepohrdnete? Počítejte s tím, že i když možná pijete málo, na vaší pleti se to tak jako projeví.

Co doušek, to vráska?

Bez sebemenších pochybností to prokázala zahraniční studie zveřejněná v magazínu The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Bylo do ní zahrnuto přes 3 000 žen ve věku 18 až 75 let, a to ze Spojených států, Kanady, Austrálie i Velké Británie. U respondentek, které se alkoholickým nápojům nevyhýbaly, byl zaregistrován zvýšený počet vrásek, zejména pak v horní části obličeje. Tyto účastnice měly ve tváři také viditelné červené žilky a otoky, přičemž jejichž vizáž celkově působila unaveněji. Tedy samozřejmě ve srovnání s abstinentkami. Proč k takovým věcem vlastně dochází?

Ďábelský koktejl s fatálními účinky

Autoři studie se přiklánějí k názoru, že bez ohledu na množství alkohol negativně ovlivňuje doslova každou buňku v těle. Poškozuje také játra zodpovědná za detoxikaci, čímž stárnutí značně urychluje. Rovněž narušuje správné vstřebávání vitaminů a minerálů, přičemž snižuje produkci kolagenu. V neposlední řadě nahrává hormonální nerovnováze a dehydrataci, zatímco rozšiřuje cévy, které jeho působením mohou praskat. Výsledkem je pak trvalé zarudnutí. Jak vidno, na dně sklenky se dá nalézt kromě pravdy i něco docela jiného…

Zdroje: vertavahealth.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6715121/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat