Saunování může poškodit vlasy

Saunová sezona je stále v plném proudu, a pokud jste k návštěvě sauny zatím stále neodhodlali, a plánujete ji vyzkoušet, možná se vám bude hodit několik tipů, které je dobré mít na paměti, aby se vám saunování naopak nevymstilo. Sauna představuje mnohem víc než jen příjemný relax po chladném dni a pro vaše zdraví udělá víc, než si vůbec dokážete představit.

Aby se však pozitivní účinky saunování mohly na vašem těle projevit, je potřeba navštěvovat saunu alespoň jedenkrát týdně. Díky pobytu v sauně se zvýší počet bílých krvinek a zlepší se obranyschopnost organismu, což vydrží přibližně jeden týden. Pravidelné saunování vám také pomůže s termoregulací. Vaše tělo pak díky tomu dokáže rychleji reagovat na změny teplot, získá potřebnou rovnováhu a vy se budete cítit dobře (1).

Co potřebujete s sebou?

Pokud si nevíte rady s tím, co s sebou a co na sebe, nemusíte se obávat. Personál sauny vám obvykle se vším poradí, zapůjčí vám ručníky a prostěradlo, a poradí, jak saunu obsluhovat, pokud se chystáte do privátní sauny.

Jsou nějaká rizika?

Saunování má všeobecně blahodárný vliv na pokožku celého těla. Přesto se mohou v začátcích na kůži (zejména v oblasti stehen, lýtek a paží) objevit zarudlé skvrny, které jsou však neškodné a během pár minut obvykle zmizí.  Saunování pozitivně působí i na pokožku hlavy. Pokud vás trápí lupy, nebo naopak mastné vlasy, je vhodné začít saunu navštěvovat pravidelně (2).

Vlasy jsou samostatná kapitola

Co ale na saunování říkají vlasy samotné? Horký vzduch jim rozhodně neprospívá, což pocítíte zejména v saunách s vysokou teplotou a nízkou vlhkostí. Vlasy si sice umějí zachovat přirozenou rovnováhu i v náročnějších podmínkách, ale neplatí to v případech, kdy jsou vlasy zatížené odbarvováním, nánosy tužidel a laků apod (2).

Pokud do sauny chodíte jen příležitostně, možná jste změny na konečcích nebo v délkách ani nezaznamenali. Pokud však do sauny chodíte pravidelně, měli byste vlasům dopřát ochranu. Pot, horko a suchý vzduch totiž se strukturou a kvalitou vlasu udělají své. Vlasy se mohou začít lámat a odpadávat v konečcích (2).

Sauna a vlasy: Proč je třeba je chránit

Ve finské sauně se teplota nejčastěji pohybuje mezi 85–95 °C. Může se ale vyšplhat i ke 100 °C.  Takové podmínky pro vlasy představují velkou zátěž – vysušují je a činí náchylnějšími k lámání. V prostředí sauny tedy trpí zejména jemné, suché nebo poškozené vlasy. Nevýhoda se však v tomto případě dá snadno přeměnit ve výhodu, a to díky jednoduchému fíglu, s jehož pomocí můžete vlasy naopak při saunování skvěle vyživit a učinit je ještě krásnějšími. Před saunováním vlasy nejprve omyjte svým oblíbeným šamponem a odstraňte tak z nich zbytky tužidel a laků. Poté naneste hydratační masku, kterou necháte působit během saunování. Takto připravené vlasy zabalte do ručníku. Díky nahřátému ručníku bude maska ve vlasech působit ještě výrazněji a vlasy zároveň budou chráněné před extrémními teplotami (2).

Nezapomeňte vlasy opláchnout

Pokud jste pro péči o vlasy použili bez-oplachovou vlasovou výživu, bude pro vás úprava vlasů po saunování o to rychlejší. Stačí sundat ručník a vlasy nechat proschnout nebo vysušit fénem. U ostatních hydratačních a jiných masek postupujte podle konkrétního návodu na obalu, což obvykle znamená důkladně vlasy opláchnout čistou vodou (2).

Zdroje: (1) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0025619618302751, (2) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0002934300006719 






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat