Pleťový půst krok za krokem

Jarní očistné kúry jsou nesmírně populární, ale co když detoxikaci potřebuje nejen vaše tělo, ale i pleť! Dopřejete jí pauzu?

Ranní krém, noční krém, sérum, oplachování pleti čistou vodou, důkladné odlíčení, sem tam nějaká výživná maska, peeling… Běžnou denní rutinu dodržujete a o pleť se pravidelně staráte, což je chvályhodné. Možná si ale pokožka právě teď potřebuje od veškeré té péče a kosmetiky odpočinou. Pravda je taková, že vhodnější čas pro pleťový půst nenajdete. Třeba taková ajurvéda, což je systém tradičního indického lékařství, na jaře doporučuje dopřát pokožce pauzu (1). Proč?

I kožní buňky potřebují dovolenou

Kůže je největší orgán lidského těla. Ochraňuje před horkem, zraněními a nemocemi. Produkty péče o pleť, které používáte, ale pokožce často zabraňují v dýchání, neboť většina z těchto kosmetických výrobků obsahuje neporézní složky, jako jsou sulfáty, alkohol a podobně. Jejich nepřetržité dávky pak mohou způsobit praskliny v pleti, dehydrataci i matnost (2).

Kdy kontaktovat dermatologa?

Naštěstí platí, že když na určitou dobu omezíte nebo úplně vyloučíte to, co denně na pleť aplikujete, pokožka dostane čas na to, aby znovu vytvořila svou ochrannou vnější vrstvu a dokonce se i uzdravila – zevnitř a ještě dřív, než ji začne ohrožovat spalující slunce nebo chlorová voda. Obecně se udává, že pleťový půst funguje u každého typu pleti, ale pro jistotu by měl být sledován dermatologem. (Kontaktujte ho hlavně v případě, pokud trpíte ichtyózou, dermatitidou, psoriázou a seboroickou dermatitidou. Půst může způsobit popraskání kůže a další zánět.) (1) První kroky jsou však jasné.

Život na vodě

Vzhledem k tomu, že půst vyloučí z vašeho režimu všechny kosmetické produkty, znamená to časté čištění obličeje vodou. Pokud si ráno opláchnete pleť studenou vodou, podpoří to krevní oběh, stáhne póry a dodá obličeji zářivost. Totéž opakujte i večer, tentokrát s vodou vlažnou. Ta otevře póry a vyčistí všechny nečistoty a mastnotu. Obličej si skutečně čistěte dvakrát denně, přes noc i přes den se toho v pleti nahromadí skutečně hodně (3).

Za jak dlouho se pokožka vzpamatuje?

Doba trvání procesu bude záviset na kvalitě a stavu vaší pleti a pravděpodobně i tom, zda máte volno z práce a můžete se mezi lidi vydat bez líčidel. Nejvhodnější je bez kosmetických produktů vydržet sedm dní, popřípadě si aspoň krátký půst zopakovat o víkendu jednou měsíčně.

Pomocné přírodní složky

Během pleťového půstu se doporučují pouze přírodní prostředky, jako je třeba aloe vera nahrazující hydratační krém, kurkuma (mírní zarudnutí a příznivě působí na zanícenou pokožku) či med, který kontroluje produkci kožního mazu, ale také vyrovnává hladinu pH v pleti. Vhodné jsou i esenciální oleje (kupříkladu ten čajovníkový, jež je účinný při potlačování akné) (4). Výjimku tvoří opalovací krém při pobytu na slunci. Tak co, jdete do toho?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151377/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529263/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8348257/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat