Výroba domácího šamponu není žádná věda

Šampon, co vlasům dodá výživu, lesk i hebkost? Za pár minut ho můžete mít! Základem je aloe vera, kastilské mýdlo a esenciální olej. Přijímáte tuto výzvu?

Jste fanouškem domácích produktů? Možná vás vlastnoruční výroba prostě baví, možná chcete mít dokonalý přehled o obsažených složkách, se kterými vaše pokožka přichází do styku. Buď jak buď, co takový šampon? Už jste si ho zkusili umíchat? Hotový je „natotata“!

Aloe vera jako základní ingredience

Není žádným tajemstvím, že rostlina aloe vera poskytuje nepřeberné množství kosmetických účinků. Studie za studií potvrzuje, že léčí popáleniny prvního i druhého stupně, ačkoli přesný mechanismus tohoto působení dosud nebyl zcela pochopen (1). Předpokládá se, že jde o vzácnou kombinaci protizánětlivých a regeneračních faktorů, která podrážděné kůži nabízí uklidňující a láskyplný dotek. Rovněž se prokázalo, že jinak zvaná pouštní lilie způsobuje vyblednutí pigmentových skvrn, a to již po dvou týdnech každodenní aplikace (2). I další benefity stojí za zmínku.

Zázrak z květináče si s hydratací rozumí

Dužnaté listy aloe vera jsou bohaté na vodu a mukopolysacharidy, které se v nich nacházejí, uzamykají vlhkost ve vnější vrstvě pleti. Tato květina je tedy ideální pro jedince se suchou pokožkou. Její používání přispívá i k odstranění odumřelých buněk a posiluje vlasové folikuly (3). Tím se vlastně dostáváme k tomu, že se příprava blahodárného domácího šamponu bez této zelené kouzelnice neobejde. Co dalšího budete potřebovat?

Není mýdlo jako mýdlo!

Druhou nepostradatelnou složkou je kastilské mýdlo, které se seženete v drogerii i na internetu. Pochází z oblasti Kastilie ve Španělsku a jeho velkým propagátorem byl už starověký lékař Galén. Je s podivem, že se jeho základní receptura nezměnila od 12. století, tedy od chvíle, kdy se začalo vyrábět (3). Nezbývá než si nachystat destilovanou vodu, sušené byliny a libovolný esenciální olej. Zde je přesný postup.

Minimum úsilí, maximum výhod

Přiveďte k varu dva šálky destilované vody a přidejte menší hrst sušených bylin. Hodí se například rozmarýn, levandule, měsíček, meduňka nebo tymián. Následně hrnec zakryjte pokličkou nechte léčivé rostliny louhovat alespoň 20 minut. Poté je sceďte a do získané tekutiny za stálého míchání zakomponujte 3/4 šálku kastilského mýdla. Posledním krokem je přídavek dvou polévkových lžic gelu aloe vera a 20 kapek esenciálního oleje. Šampon přelijte do vhodné nádoby a je hotovo.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK74820/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017010/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144722/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat