S věkem se snižuje odolnost vlasů

Člověk bohužel nemůže mít silné a krásné vlasy věčně. Už po čtyřicátých narozeninách zřejmě zaregistrujete, že jejich kvalita není, co bývala. Je to přirozený proces, který se ovšem dá zmírnit.

Připadá vám, že jste s každým rokem unavenější a méně odolní vůči jakýmkoli změnám? Takové nevítané změny nepociťuje jen váš organismus a psychika, ale samozřejmě také vzhled. Produkce kolagenu postupně klesá, pokožka ochabuje a vrásky jsou stále hlubší a hlubší. Čas, který jakožto nejspravedlivější veličina odměřuje všem stejně, se však podepíše i na vlasech. V jakém věku přichází největší oslabující zlom?

Nejprve trocha teorie

Lidský vlas a chlup je v podstatě jedno a totéž. Obojí se skládá ze dvou částí, tedy vlasového stvolu vyčnívajícího z pokožky a kořene, který se nachází pod ní. Nejhlubší částí kořene je takzvaná cibulka, jež je obalená několika pochvami. Tomuto „balíčku“ se pak říká vlasový folikul. Stejně jako zbytek těla bývá i on vystaven námaze, stresu, nepříznivým vlivům a pochopitelně i stárnutí, což vede ke ztrátě kvality i vitality vlasů obecně (1). Kdy už to začne být dost vidět?

Ne všechny narozeniny jsou důvodem k oslavě

Podle japonské studie (2) zveřejněné v magazínu Journal of Cosmetic Dermatology k největším vlasovým změnám dochází mezi 40. a 50. rokem života. Svrchní ochranné vrstvy hřívy přestávají fungovat na 100 procent, takže se kadeře stávají slabší, sušší, lámavější a výrazně náchylnější poškození. Na základě odebraných vzorků odborníci také zjistili, že se v tomto období rovněž snižuje průměr a hustota kštice, čemuž napomáhá řídnutí a pomalejší růst. Ačkoli tento proces zvrátit nelze, trochu zmírnit ho přece jen můžete.

Pozor na chemii a nutriční nedostatky

Je důležité vyhýbat se všemu, co poškozuje vlasové folikuly, a to v jakékoli životní fázi. Vyhýbejte se drsným chemikáliím a těsným účesům. Při mytí používejte pouze jemné a aromaticky nevýrazné šampony. Také dbejte o dostatečný příjem vitaminů skupiny B, protože zajišťují lepší stabilitu vlasů (3). Cokoli pro vlasy uděláte dnes, to se vám může vrátit už zítra.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470321/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25580990/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat