Zkrášlující prostředky šetrné k pleti i planetě

Když krása, tak eko! Co se stane s vaší pokožkou, když ji budete pravidelně promazávat slunečnicovým olejem, rostlinným glycerinem a karnaubským voskem?

Populační volání po ekologii se ozývá stále hlasitěji. Ostatně, kdo by se tomu divil. Vždyť podle těch nejhorších možných scénářů nás plasty v budoucnu doslova pohltí! Víte, že si je den co den dáváte i na tělo?

Tuhle péči asi nechcete

Sprchové gely, oční stíny, pleťové krémy, řasenky a dokonce i zubní pasty a laky na nehty. Nejen tohle podle nedávné studie zveřejněné v magazínu Frontiers in Marine Science obsahuje mikroplasty, které po použití končí v odpadních vodách (1). Čističky jejich stoprocentní množství bohužel nezadrží, takže tyto malé plastové částečky postupně zahlcují životní prostředí. Stále více výrobců kosmetických produktů chce však přírodu šetřit, proto se vydává cestou udržitelné krásy (2). Jaké prostředky jsou šetrné k pleti i planetě? V centru pozornosti se ocitají zejména tyto!

Když glycerin, tak rostlinný!

Rostlinný glycerin obvykle pochází ze sójového nebo kokosového oleje, tudíž si ho pochvalují i vegani. Je to báječné přírodní zvlhčovadlo, které má podle některých studií skutečně famózní hydratační sílu. Efekt v podobě vláčné, sametové a pružné pokožky se prý projeví již po deseti dnech pravidelného používání! Tento glycerin rovněž uklidňuje podráždění kůže a chrání ji před poškozením (3).

Slunečnicový olej nejen na vaření

Že olej lisovaný ze slunečnic najde uplatnění jenom v kuchyni? Ale kdeže! Využít ho můžete i jako tělový a pleťový krém. Podle závěrů výzkumu, o nichž se zmiňuje časopis Pediatric Dermatology, je při dodávkách hydratace dokonce účinnější než vychvalovaný olej olivový. Obsažená kyselina linolová přispěje i k útlumu zánětů, což z tohoto slunečnicového mazadla dělá léčitele ekzémů a urychlovače hojení. Mimochodem, je nekomedogenní – neucpává tedy póry (4).

Karnaubský vosk jako tajná zbraň

Karnaubský vosk se získává z listů brazilské palmy Copernicia prunifera. Jaké má účinky? Zvyšuje odolnost pokožky, podporuje její hebkost a napomáhá regeneraci. Jelikož je hypoalergenní, mohou ho bez obav používat i ti nejcitlivější jedinci (5). Bude pro vás tím pravým spojencem?

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmars.2021.683482/full, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7906448/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18510666/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995032/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12162952/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat