Za vypadávání vlasů mohou hormony

S hormony je kříž. Když chtějí, dokážou hodně potrápit. Nejen tělo, ale i vaši hlavu! Dlouhá léta se myslelo, že za nadměrné vypadávání vlasů může testosteron. Ukázalo se však, že pravda je trochu jinde.

Názory na vypadávání vlasů se stále rozcházejí. Zatímco některé zdroje uvádějí, že denní úbytek 50–100 kusů je v zásadě normální, jiné varují, že toto množství už je alarmující. Tak či tak, když se hříva tenčí až příliš, asi každý člověk to bezpečně pozná – bez ohledu na odborné mínění (1). A víte, co je zajímavé? V normálních denních ztrátách jasno moc není, za to o příčině se ani v nejmenším nepochybuje. Nedávno se dokonce našla jedna zcela nová!

Testosteron. Viník, nebo oběť pomluv?

Androgenetická alopecie (2), tedy typ vypadávání vlasů běžně nazývaný jako mužská nebo ženská plešatost, byla doteď chápána zřejmě jen částečně. Donedávna se totiž vědci domnívali, že tuto nepříjemnost způsobuje výkyv mužského pohlavního hormonu testosteronu, kterým disponují obě pohlaví. Je pravda, že tento hormon skutečně bývá jádrem problému, ale trochu jinak, než se myslelo.

Ne on, to jeho pomocník!

Velkým nepřítelem vlasových folikulů není testosteron samotný, ale jeho derivát, odborně přezdívaný jako dihydrotestosteron (DHT) (3). Právě on, se značnou pomocí enzymu 5-alfa reduktázy, folikuly zmenšuje, kvůli čemuž postupně odumírají a tím pádem padají i vlasy. Dochází k tomu již předesílanými hormonálními změnami, které postihují muže i ženy, a to stejnou měrou. Kdy se tahle svízel dá očekávat?

Milník, který věstí trable

Hormony si žijí svým vlastním životem a mnohdy si dělají, co chtějí. U mužů hladina testosteronu začíná přirozeně klesat po třicítce, přičemž každé nové desetiletí přinese desetiprocentní úbytek. U žen k prudkému poklesu dochází před i během menopauzy. Právě v těchto dekádách se nadměrné vypadávání vlasů vyvolané dihydrotestosteronem objevuje nejčastěji (4). Je třeba mít pevné nervy!

Co to máš za nemoc?

Samozřejmě, že je tento problém vždy značně znepokojující, ale ženy oproti mužům hlásí v těchto těžkých časech více úzkosti. Je to takové nepříjemné stigma, kvůli kterému se okolí neustále vyptává na zdravotní sta. Pokud máte jakékoli obavy, zkonzultujte svoji situaci s odborníkem, řešením může mít hormonální léčba (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432488/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557634/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/, 






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat