Hedvábný polštář proti vráskám

Trendy přicházejí a odcházejí. Někdy jsou užitečné – a někdy se ukáže, že to byla jen ztráta času. Jak je to s hedvábnými polštáři. Opravdu pomáhají proti lámavosti vlasů?

Hedvábné polštáře jsou v současné době velmi v módě. Nicméně, ne úplně kvůli jejich vzhledu. Spíše jde o to, že vysoce kvalitní materiály mají působit proti roztřepeným koncům a lámání vlasů. Mnoho výrobců dokonce slibuje úbytek vrásek na obličeji. Je to jen chytrá marketingová kampaň nebo má hedvábí opravdu pozitivní vliv na naše tělo?

Hedvábné polštáře redukují vrásky

Hedvábí je přírodní materiál produkovaný housenkami. Přesněji řečeno, jsou to jejich kokony, ve kterých se jejich larvy kukly, ze kterých se získávají jemná vlákna. Jejich struktura i hodnota PH by měla být velmi podobná naší pokožce a vlasům, což je jistě jeden z důvodů, proč polštáře spustily nový trend krásy. Ale zpět k hedvábí: je nejen hypoalergenní, ale také odpuzuje roztoče. Díky tomu jsou velmi atraktivní pro alergiky a astmatiky (1, 3).

Ale pomáhá také proti vráskám? Myšlenka spočívá v tom, že přírodní vlákna (na rozdíl od bavlny nebo polyesteru) jsou méně absorpční. tedy, že kůže na hedvábí netrpí úbytkem vlhkosti. Navíc hladký povrch "krabatí" vaši pokožku méně a tím zabraňuje vzniku nových vrásek. To zní logicky, ale skutečné výsledky byste museli roky testovat (2).

Hedvábné polštáře snižují roztřepené konce

Bavlna je hrubší než hedvábí, což nevyhnutelně vede k tomu, že naše vlasy namáhá výrazně více, když spí na "hrubém" materiálu. A proto jsou náchylnější k roztřepení a lámání. Naopak hedvábný polštář má podobnou strukturu jako naše vlasy, takže nižší tření mezi pokožkou hlavy a povlečením by mělo zajistit menší lámání vlasů. Ze stejného důvodu se doporučují i hedvábné gumičky na vlasy (4).

Tolik k teorii. Je docela možné, že jemná vlákna mohou mít pozitivní vliv na naše vlasy. Nicméně, každý člověk (a také jeho struktura vlasů) je jiný, takže efekt nemůže a nebude stejný pro všechny. Chcete-li to zjistit, pomůže pouze jedna věc: zkuste to. Možná se polštář ukáže být konečně tím zázračným lékem na roztřepené konce a lámání vlasů –⁠ nebo si žádného rozdílu nevšimnete.

Faktem je, že o účinku hedvábných polštářů žádné vědecké důkazy neexistují. Není však pochyb o tom, že hedvábná vlákna (zejména v létě) mají chladivý účinek na naši pokožku. A v důsledku toho se během spánku potíte méně. Takže investice minimálně v létě litovat nebudete (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936833/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22938003/, (3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7137929/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25416245/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat