Genetika za vrásky nemůže

Jsou hlavní příčinou vrásek, jemných linek a kožních prohlubní genetické dispozice? Ale vůbec ne. A vážně je důsledná hydratace tak spolehlivou prevencí? I tady je to trochu jinak!

O vráskách se toho už namluvilo! Jsou ale veškeré kolující informace skutečně stoprocentně pravdivé? To je druhá stránka věci. Třeba těmto mýtům lidé dodnes věří, ale neměli by. Není to i váš případ?

Za všechno mohou geny

Vaši rodiče mají vrásky a prarodiče zrovna tak. Znamená to, že půjdete v jejich stopách a začnou se vám objevovat ve stejném věku jako jim? Tady jsou ve hře mnohem silnější faktory než genetika. Za více než 90 procent viditelných kožních změn nese odpovědnost poškození způsobené sluncem (1). Se slunečním zářením tak trochu souvisejí i následující řádky.

Opalovací krém jen o prázdninách

Opalovacích krémů je na trhu bezpočet. Zvláště teď v létě se pod nimi regály v obchodech doslova prohýbají. Ovšem pozor, ačkoli to tak vypadá, tenhle sortiment není sezónní záležitostí. Používání opalovacího krému je naprosto nezbytné, i když je venku chladněji a pod mrakem. Nevěřte tomu, že to stačí jen v horkém počasí. Nejenže podstatně snižuje pravděpodobnost rakoviny kůže, představuje také jeden z nejúčinnějších dostupných prostředků proti stárnutí. Zaměřte se na krém s obsahem antioxidantů, protože vám poskytne extra ochranu před UV paprsky i znečištěním (2).

Hydratace jako zaručená prevence

Kolikrát už jste slyšeli o tom, že když budete pokožku důsledně hydratovat, zpomalíte i tvorbu vrásek? Dá se to vůbec spočítat? I toto tvrzení by se mělo brát s rezervou. Když aplikujete hydratační krém, bude vaše pleť napnutější, díky čemuž jsou vrásky méně viditelné. Rozhodně to ale nezabrání jejich vývoji. Hydratovat by se mělo, ale samospásné to bohužel není (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3790843/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7759112/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22672420/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat