Péče o sebe sama vede k lepšímu zvládání každodenního života

Co běžně děláte v neděli? Co kdybyste si z ní udělali pečující den, který se bude točit jenom okolo vaší pohody nebo třeba krásy? Zní to jako plán? Díky němu můžete lépe zvládat stres i každodenní život!

Jakým způsobem o sebe pečujete? Automaticky vás napadá každodenní sprchování, pravidelné stříhání nehtů nebo důkladné čištění zubů? Ano, jsou to bezpochyby chvályhodné činnosti, o tom žádná. Ale tím by sebepéče rozhodně končit neměla.

I málo dělá hodně

Ať už jde o celé hodiny, minuty nebo pouhé okamžiky, láskyplné pečování o sebe sama příznivě ovlivňuje nejen fyzické, ale i duševní zdraví. Nejde jen o osobní potřebu, ale i o jakýsi moderní trend. Na sociálních sítích mají videa zaměřená na selfcare miliony zhlédnutí, což jen dokazuje, že se o sebe lidé starají víc než kdy jindy. Umožňuje jim to totiž lépe zvládat každodenní život i všechny jeho úskalí (1).

Začněte myslet taky na sebe

Tím, že si uděláte čas výhradně jen na sebe, nebudete v práci, vztazích ani soukromé sféře tolik vystresovaní, což je velký krok k celkové pohodě. Jako pečující den se doporučuje neděle, která se k odpočinkovým, relaxačním a zkrášlujícím činnostem náramně hodí (1). Jak by takový „den za odměnu“ mohl vypadat?

Nejdřív nehty, potom procházka

Každému člověku dělá dobře něco jiného, důležité je najít si svůj vlastní a vyhovující pečující režim. Mohou to být úplné maličkosti, jako je třeba návštěva oblíbené restaurace, odpolední procházka v přírodě, poslech hudby, nanesení pleťové masky, manikúra, pedikúra, běh, tanec či jóga. V tomto svátečním dni udělejte cokoli, co vás udělá šťastnými. Když po takové nedělní pečující rutině půjdete dříve spát, příští ráno se budete cítit svěží, soustředění, energičtí a odpočatí (2). Už se těšíte, až to vyzkoušíte v praxi?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8488814/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27819888/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat