Ibišek funguje jako přírodní botox

I když jste na botox slyšela samou chválu, přesto se takové procedury trochu bojíte? Co když vám řekneme, že podobné účinky má vnější použití ibišku?

Ačkoli je na trhu k mání spousta omlazujících produktů, většina profesionálů by vám řekla, že chcete-li delší kosmetické mládí, měli byste podstoupit botox. Princip účinku botulotoxinových injekcí spočívá v tom, že botulotoxin zabraňuje mimickým svalům, aby se stahovaly (1). Výsledkem správné aplikace je redukce vrásek od smíchu a mračení, které přidávají roky navíc. Jenže co když pod jehlu jít prostě nechcete? Pak vám pomocnou ruku nabízí ibišek. A to vážně!

Víc než jen květina

Není žádným tajemstvím, že ibiškový květ chutná i léčí (2). Pravděpodobně jste tedy i vy slyšeli o tom, že tento prostředek přispívá k normalizaci krevního tlaku, přičemž reguluje škodlivý cholesterol. Pochlubit se ale může i antioxidačními, dezinfekčními a protizánětlivými účinky. Co ale jeho zkrášlující schopnosti? I ty stojí za řeč! Namísto zmrazování obličejových svalů, jako to dělá botox, ibišek vyhlazuje vrásky tím, že výrazně snižuje aktivitu elastázy v pokožce (3). Elastáza (4) je enzym nacházející se v těle, který je zodpovědný za rozklad elastinu a kolagenu, což vede ke známkám stárnutí. Zmíněná květina původem z Havaje má i další benefity.

Exfoliace takzvaně na první dobrou

Ibišek mívá i jiné přidané bonusy. Funguje totiž jako účinný exfoliační prostředek, který odstraňuje odumřelé kožní buňky, čímž doslova odhaluje novější, jasnější a zářivější pleť (5). Vysoká koncentrace obsažených chemických exfoliátorů rovněž vyrovnává tón kůže a zmírňuje stařecké skvrny. A je tu ještě jedna věc. Ibišek souběžně nabízí i léčivé výhody, neboť prokazatelně uklidňuje záněty a chrání před nežádoucími volnými radikály i environmentálními stresory (6). Chcete ho vyzkoušet v praxi? Pojďte do toho!

Omlazující poklad pro každého

Můžete si ibiškový čaj jednoduše aplikovat na tvář. Nebo začleňte kosmetické produkty s jeho obsahem do každodenní rutiny. Ovšem nezapomínejte na to, že ibišek lehce zvyšuje citlivost pokožky na UV záření, proto ho raději používejte ve večerních hodinách (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557387/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29597091/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25861259/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7602777/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8000889/ (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6347049/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Těstovinová sekaná s masem

(3 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat