Letní chyby v péči o pleť

Od nedostatečné ochrany před slunečními paprsky až po zanedbané čištění. Jaké jsou nejčastější chyby v péči o pleť, které v létě děláme všichni?

Pro většinu z nás je léto nejlepším ročním obdobím: Pokožka je tmavší, vlasy jsou světlejší, nápoje jsou chladnější a lepší! Pokožku však musíme chránit před agresivním UV zářením a dopřát jí dobrou péči. Ovšem mnoho lidí se při péči o pleť v létě dopouští několika chyb (1).

Malá ochrana před slunečními paprsky

Všichni víme, že letní (a ano, i zimní) ochrana před slunečním zářením je pro pokožku to nejlepší. Krémy chrání naši pokožku před škodlivými UVA a UVB paprsky a díky nim se nespálíme. Základním pravidlem ale je, že ochrana proti slunci nanášíme každých 60–90 minut!

Síla slunečních paprsků by se neměla podceňovat zejména na pláži a ve vodě. Díky zrcadlení a odrazu paprsků se zde obzvláště snadno spálíte – pokud se navíc nadměrně potíte, pak i ta nejlepší sluneční ochrana má životnost maximálně cca 90 minut.

Takže první tip pro dokonalou letní pleť: krém, krém a ještě jednou krém!

Ošetření pleti retinolem

Retinol je bezesporu jednou z nejoblíbenějších kosmetických přísad. A ne bezdůvodně! Při pravidelném používání retinolu je pleť zářivější a dlouhodobě zjemněná. Zejména v létě je však dobré být na retinol opatrní – vzhledem k tomu, že retinol odstraňuje odumřelé kožní buňky, je (nová) pokožka pod ním mnohem citlivější. Retinol byste proto v létě neměli nikdy používat ráno! Používejte ho raději jen jednou týdně a večer. Zvláště důležité je následující den aplikovat dostatečnou ochranu proti slunci s minimálně SPF 30 a vyhněte se intenzivnímu opalování.

Péče o příliš mastnou pleť

Zatímco v zimě mnoho lidí používá mastný krém, v létě je vhodné se toho vyvarovat. V teplém období potřebuje pokožka mnohem více vlhkosti než tuku, protože se zvýšeným pocením dehydratuje. Chladivé, hydratační sérum je to pravé pro horké letní měsíce. Sáhněte po kyselině hyaluronové, vitaminu C nebo aloe vera pro maximální svěžest a hydrataci!

Nedokonalé odlíčení a nedostatečné čištění

I když se to může zdát otravné a velkou část make-upu už jste „vypotili“ – důkladnému odlíčení se stejně nevyhnete! A i na dovolené, kdy dáte pleti pauzu od make-upu a podobně, je důkladné večerní čištění obličeje nezbytné pro udržení krásné pleti. V pórech mohou uvíznout zbytky písku, mořské soli a opalovacího krému, stejně jako make-up. Sáhněte po jemném čistícím mléku, abyste pleť příliš nezatížili a důkladně zbavili obličej, krk a dekolt zbytků dne. Poté můžete použít hydratační noční krém.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34232719/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat