Vzhled tváře je odrazem vnitřního stresu těla

Zdá se vám, že jste v naprosté psychické pohodě. Může to stejné ale říci i vaše pokožka? Stresující tíha moderního života se otiskne hlavně do tváře. Bývá viníkem akné, ekzémů i vyrážek!

Jste ve stresu? Možná, že vám tuto otázku někdo položil už nesčetněkrát. A vy jste mu odpověděli, že žádnou nervozitu necítíte. Je to ale opravdu tak?

Kosmetický problém hlubšího rázu

Pokud máte psychicky náročnou práci, musíte neustále plnit termíny nebo hodně cestujete, zřejmě jste se s pocitem stresu už naučili vypořádat. I když si myslíte, že jste nad ním vyzráli, vaše tělo o tom nemusí být tak docela přesvědčeno. Tíha moderního života často bývá vepsána v obličeji (1). Není to váš případ?

Ne, já jsem přece v pohodě!

Spousta lidí si myslí, že rozhodně nejsou pod tlakem. Jakmile se ale zaměří na denní rytmus svého života, zjišťují, že je jejich povolání extra těžké, špatně spí a nedaří se jim držet krok s rozvrhem dětí. To, že jsou tito lidé ve stresu, ačkoli si to mnohdy odmítají připustit, vždycky prozradí jejich pokožka (1).

Za vším hledej hormony

Stres způsobuje nával hormonů, jmenovitě kortizolu a adrenalinu (2). Obě tyto sloučeniny spouští zánět, který podporuje rozvoj akné, ekzémů, lupenky, seboroické dermatitidy i kopřivky,“ vysvětluje dermatoložka Sharleen St. Surin-Lord. Trpíte-li těmito problémy, měli byste celou situaci konzultovat se svým lékařem, protože zřejmě potřebujete speciální pleťové vody, topické steroidní krémy nebo antihistaminika. Kromě řešení příznaků je nutné řešit i příčinu, kterou je stres (3). Jak?

Poznejte svého nepřítele

Hledejte aktivity, které vám přinesou radost i psychickou úlevu, jako je třeba sport či meditace. Také je nutné identifikovat hlavní stresory, musíte je zvládnout, nikoli se s nimi jen naučit žít. Když to dokážete, vaše kůže může být už za pouhých pár dnů čistá, zdravá a vitální (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20467395/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (3) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat