Domácí pleťové masky pro zklidnění pokožky po pobytu na slunci

Suchá pleť se skvrnami, která je zarudlá a pálí? Sluníčko je dobrý sluha, ale zlý pán! Naštěstí tyhle domácí masky pokožku vyživí a zklidní. Máte doma okurku nebo banán?

Opalování je reakce pleti na UV záření. Když UV paprsky proniknou do pokožky, kůže produkuje více melaninu. (Melanin je barva, pigment, která způsobuje opálení.) Výsledkem jsou tmavé skvrny, ale i dehydratace pleti, která se projevuje suchou kůží, svěděním či nerovnoměrným tónem. Pochopitelně hrozí i její spálení (1). Zaznamenáte-li nějaký z těchto příznaků, věnujte pozornost regeneraci své pokožky. S tím vám pomohou domácí pleťové masky. Z čeho byste je měli připravit?

Aloe vera a okurka

Aloe vera má zklidňující účinky, jež pomáhají při svědění. Aloe zároveň hydratuje a bělí tmavé skvrny, také napomáhá hojení ran (2). Odlomte kousek této úchvatné rostliny (nebojte se, aloe tím neutrpí), rozkrojte ho a vydlabejte vrchovatou lžíci mazlavé hmoty uvnitř. Smíchejte s čerstvou okurkou, která je známá pro své hydratační účinky, a směs aplikujte přímo na odlíčený a čistý obličej (3). Nechte působit až 30 minut. Jakmile vyprší čas, umyjte si obličej vlažnou vodou a naneste hydratační krém.

Maska ze zeleného čaje matcha, aloe a medu

Matcha – japonský čaj ze 12. století – je uctíván pro své četné zdravotní přínosy Čaj pomáhá předcházet vráskám a léčí poškození způsobené slunečním zářením. To vše díky zásobám chlorofylu, sloučeniny, která je zodpovědná za jasně zelenou barvou čaje. Hodí se i přítomnost vitaminu K, jež snižuje záněty a mírní nežádoucí otoky v obličeji (4).

Smíchejte 3 díly prášku ze zeleného čaje matcha, 1 díl medu a 6 dílů gelu z aloe vera (odměřujte s pomocí čajové lžičky, jež je pro tyto účely dostačující). Vše dobře promíchejte, masku naneste na pokožku a před opláchnutím teplou vodou ji nechte zaschnout (4).

Kurkumová medová maska

Kurkuma byla původně používána převážně v Indii, ale nyní ji zná celý svět. Její antibakteriální, protizánětlivé a zklidňující vlastnosti jsou legendární (5). A s čím ji spárovat? Vsaďte na med (6), jenž pomáhá urychlit proces hojení pokožky a zároveň ji hydratuje a jemně exfoliuje. Pro ošetření pleti je nejlepší surový nebo nepasterizovaný med, ve kterém jsou stále přítomny všechny důležité látky. Med a kurkuma také pomáhají s hyperpigmentací. Pro masku smíchejte stejné díly kurkumy a medu (a případně kokosového oleje) a nechte působit až 20 minut.

Co když máte omezené zásoby?

Vrátili jste se z dovolené a ještě jste nestihli nakoupit vše potřebné? Nemáte med, okurku ani aloe vera? Nevadí. Pokud máte po ruce banán (7) navíc, rozmačkejte ho a rozetřete jej po obličeji. Získáte hydratační a regenerační masku, kterou po 20 minutách pohodlně setřete.

Zdroje: (1) www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/risks-tanning, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551117/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822819/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21369778/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat