Denní a noční krém dopřejte každé pleti

Denní krém používáte i v noci a ten noční vůbec nemáte. Proč je to chyba a která látka činí pokožku citlivější na UV záření?

Dva kelímky, dva unikáty. Hlavním rozdílem mezi denním a nočním krémem je textura a složení každého z nich. Denní krém je lehčí, obsahuje SPF (ochranný sluneční faktor) a zesvětlující látky, jako je vitamin C. Denní krémy jsou určené pro každodenní péči. Chrání pokožku před UV zářením, špínou a prachem. Nebývají mastné, mají řidší konzistenci a rychle se vstřebávají. Pleť zároveň zvlhčují a zanechávají ji hladkou, jemnou a rozjasněnou (1).

Noc a den, dva rozdílné světy

Noční krém bývá bohatší a těžší, pokožce dodává aktivní složky, jako je retinol a kyselina glykolová. Po aplikaci krému začíná proces rehydratace, takže v čase, kdy spíte, se pokožka obnovuje. Z tohoto důvodu mnoho nočních krémů obsahuje látky proti stárnutí, kupříkladu retinol, které způsobují omlazení kožních buněk (2).

Tyto složky snižují výskyt jemných linek a vrásek v obličeji a v oblasti dekoltu, obnovují pevnost pleti a zlepšují její strukturu. Retinol by se však neměl používat během dne, protože činí pokožku citlivější na UV záření a může způsobit zarudnutí a citlivost (2).

Obecně platí, že noční krém by se neměl aplikovat přes den a naopak. Při použití v nevhodnou dobu speciální složení krémů pleti neprospěje a bude neúčinné. Jde i to, že hutnější složení nočního krému dělá pokožku mastnější a lesklejší, což si přes den nikdo nepřeje. Noční krém zároveň neumožňuje make-upu dobře přilnout k pleti (1). A na co myslet ještě předtím, než kelímek otevřete?

Správné nanášení krému

Nejprve si umyjte obličej. Bez ohledu na to, v kterou denní dobu krém aplikujete, musí se nanášet na očištěnou pleť, která je zbavená potu, špíny, make-upu atd. To umožní krému proniknout do vašich pórů a působit své kouzlo. Pro správné umytí použijte vodu a také jemný čisticí prostředek na obličej (3).

Další užitečné tipy

Krém vždy nanášejte na vlhkou pokožku, lépe pak uzamkne vlhkost. Pokud je vaše pleť náchylná k vyrážkám nebo k akné, vyberte si produkt s obsahem alfa hydrokyseliny nebo benzoyl peroxidu (4). Platí taky, že krém na obličej by se měl nanášet denně, i když se nelíčíte. Zvláště v letních měsících dejte přednost tomu s ochranou proti slunci (SPF 15 nebo vyšší), abyste zabránili zabarvení pleti, hnědým skvrnám a zarudnutí. Pro dosažení nejlepších výsledků vždy vybírejte krémy podle typu pleti.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2372853/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4302967/, (3) názor autora, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1303072/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat