Oplachování vlasů studenou sprchou má své nesporné výhody

Krepatění, lámání vlasů, lupy, vyrážky a svědění? Zřejmě hlavu oplachujete vodou v nesprávné teplotě. Na tohle si dejte pozor!

Mnozí lidé si ve sprše rádi pohrávají s teplotou vody a střídají teplou se studenou, což lékaři s oblibou doporučují. Střídavá sprcha neutralizuje volné radikály, zpomaluje proces stárnutí, revitalizuje, buduje obranyschopnost a posiluje krevní oběh (1). A co když podobný postup uplatníte i na své vlasy a dopřejete jim chladnou „závlahu“? Dočkáte se těchto výhod!

Pohodlí versus skutečné účinky

Zdá, že když kohoutek sprchové baterie otočíte spíš doprava, stanou se vaše vlasy silnější, lesklejší a zdravější. Zatímco vědecký výzkum je v této oblasti poměrně dost omezený, mnoho odborníků z řad dermatologie se domnívá, že teplota vody má na kondici kštice nemalý vliv. Navzdory tomu, že kapky teplé vody zklidňují psychiku a jsou nesmírně příjemné, ve skutečnosti platí, že čím větší horko, tím větší škody vůči pokožce i vlasům (2).

Bez přírodních olejů to nejde

Zaprvé, teplo z horké vody nadzvedne a otevře vlasové kutikuly, což může vést k dehydrataci a vysoušení pramenů, které se kvůli tomu stanou křehčími a snadno se poškodí. Zvednuté kutikuly také způsobují, že vlasy vypadají krepatě a nezdravě.  Zadruhé, horká voda odstraňuje přírodní oleje z pramenů a pokožky hlavy. Tyto oleje mají ochrannou funkci, takže jakmile je teplá voda odplaví, kštice je náchylná k poškození, lupům a roztřepeným konečkům (3). Naproti tomu studená voda vlasové kutikuly pomáhá uzavřít a utěsnit je, zároveň nevysušuje vrstvu kožního mazu, vlasům dodává lesk a uzamyká v nich vlhkost (2).

Nejdřív teplá, potom studená

Je důležité znovu poznamenat, že neexistuje žádný vědecký výzkum, který by podporoval používání studené sprchy před tou horkou, nicméně výsledky v praxi tuto teorii podporují. Je však třeba ctít správný postup. Po aplikaci šamponů, kondicionérů a vlasových masek tyto produkty opláchněte teplou (nikoli příliš horkou) vodou, jinak se zbytků drogerie a kosmetiky nezbavíte. Teprve poté otočte knoflíkem do pozice studené polohy. (Klíčem není odstranění teplé vody z denního režimu, jen její střídání s vodou studenou.) (2).

Pokud patříte mezi nováčky, teplotu vody snižujte postupně. Nemusíte hned přejít na nejchladnější nastavení. Přizpůsobujte se pozvolna. Zároveň vlasy nikdy nesplachujte vodou po koupeli, protože jsou v ní šupinky kůže a zbytky mýdla. Pokud máte nějaké zdravotní potíže, promluvte si se svým lékařem. Nízká teplota může na tělo působit šokově (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/, (2) www.vedix.com/blogs/articles/hot-or-cold-water-which-is-better-for-hair-wash, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3229938/, (4) názor autora






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat