Nesprávná péče o tetování vede k jeho vyblednutí

Proč by se potetovaní lidé měli vyhýbat hydratačním krémům s obsahem vitaminu E? A jak vytvořenému motivu škodí horká sprcha nebo příliš častý peeling?

Po pár měsících usilovného uvažování a srovnávání pro a proti jste se možná konečně rozhodli, že si pořídíte tetování. V tomto ročním období je k tomu ideální příležitost, protože nevystavujete slunci obnaženou pokožku, což by podstatně zkomplikovalo následné hojení. Víte ale, jak se o tuto ozdobu následně starat, aby její intenzivní odstín vydržel co nejdéle?

Umění, které se začíná tolerovat

Že tetování už dávno není odsuzováno, ale setkává se s pochopením a je vyhledáváno, to potvrzují i nejrůznější průzkumy (1). Zatímco v roce 2012 ho mělo přibližně 21 procent lidí, statistiky z posledních let uvádí, že nějaký ten obrázek hrdě nosí více než 35 procent jedinců. Ono inkoustové umělecké dílo už tedy rozhodně není žádná pranýřovaná výstřednost, ale uznávaný projev svobody, vlastního vyjádření a sebeprezentace. Ne všichni jeho majitelé však znají pravidla správné péče (2).

Hydratace musí být tak akorát

Pokud jste potetovaný člověk, je nesmírně důležité, co si každý den nanášíte na kůži. Samotné tetování je traumatický proces, protože jehla vaši pokožku propíchne třeba tisíckrát a vy v podstatě chcete, aby se kůže vrátila zpět do původního stavu. Kklíčové je vytvořený motiv neustále hydratovat, ovšem ne moc ani příliš málo (2). Ale čím vlastně?

Vitamin E jako nepřítel

Jakmile projedete fází hojení, která může trvat i šest měsíců, měli byste se vyhnout krémům a produktům s vitaminem E. Ten mimo jiné odstraňuje nečistoty v pokožce a inkoust je vlastně takovou nečistotou, proto tato látka způsobuje vyblednutí. Používání speciální po-tetovací kosmetiky je určitě na místě. Kromě ní nezapomínejte ani na pravidelnou aplikaci opalovacího krému, v ideálním případě s SPF 50, neboť i ultrafialové paprsky jsou pro tetování zhoubou (3).

Zdroje: (1) www.rasmussenreports.com/public_content/lifestyle/general_lifestyle/january_2022/nearly_half_of_americans_under_40_have_tattoos, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9290601/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34524774/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat