Vše podstatné o zarůstání chloupků

Zarostlé chloupky pokožku dráždí a rozhodně nejsou něčím, o co by člověk při holení stál. Nenechte je, aby vám zkazily příjemný dojem z hladké pleti!

Zarostlý chloupek může způsobit drobné, oteklé hrbolky na kůži, které bývají bolestivé, pálí, štípou a svědí. U zarůstajících chloupků hraje roli jejich struktura a směr růstu. Předpokládá se, že se zakřivený folikul (váček chloupků a vlasů) stočí tak, že se chloupek při svém růstu znovu dostane do pokožky (1). Jak tomu předejít?

Exfoliace

Díky peelingu můžete odstranit jakékoli nahromaděné kožní buňky, které zachycují rostoucí chloupky, a postupně zabráníte zarůstání těch dalších. Peeling lze zakoupit v drogerii, ovšem domácí příprava není nikterak složitá. Osvědčuje se kupříkladu směs himálajské růžové soli či cukru a olivového oleje. Vše dobře promíchejte a dejte do uzavíratelné nádoby nebo rovnou vyzkoušejte. Peeling aplikujte na navlhčenou pokožku a příliš ji nedrhněte, ať se vyhnete podráždění, a exfoliaci neprovádějte častěji než jednou až dvakrát týdně (2).

Pokud chcete zabránit zjizvení, bakteriální infekci a skvrnám na kůži, které jsou tmavší než obvykle (postzánětlivá hyperpigmentace), pleť si neškrábejte, neboť takhle se infekce akorát tak rozšíří. Problémový zarostlý chloupek vždy vyndávejte pinzetou (2).

Správná holítka

Předně myslete na to, že jednorázová holítka skutečně jsou na jedno použití. Během odstraňování chloupků vždy preferujte ostrou čepel a dobrý krém na holení. Ten nechte několik minut působit, aby se chloupky změkčily. Nejlepší způsob, jak zabránit vysoušení pokožky, je používat gely a krémy bez alkoholu (2).

A teď pozor, pravděpodobnost zarůstání chloupků se snižuje, pokud se holíte ve stejném směru, ve kterém chloupky rostou. (Zkuste použít elektrický holicí strojek a držte jej těsně nad povrchem pokožky.) Po každém tahu čepel opláchněte. Po ukončení holení naneste na pokožku zklidňující přípravek (2).

Laserové ošetření

Pokud jste vyzkoušeli snad už všechno, abyste se zbavili zarůstajících chloupků, ale výsledek vás nikterak neuspokojil, pak je vhodná doba na laserovou epilaci (Trvalé odstranění chloupků pomocí laserového ošetření se považuje za preventivní krok proti zarůstání.) Provádí se na klinikách estetické medicíny. Průměrná cena laserové epilace se pohybuje okolo pěti tisíc korun (v závislosti na rozsahu zákroku) (3).

Kdy navštívit lékaře?

Občasné zarůstání chloupků není důvodem k obavám, lékařskou péči však vyhledejte v případě, když se váš stav nelepší a problémy po holení pozorujte dlouhodobě (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4902536/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27175694/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7380697/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat