Ne jen víno obsahuje omlazující resveratrol

Také jste slyšeli, že resveratrol, který se nachází ve víně, podporuje krásnou pleť i delší životnost? To je pravda. Ovšem pokud tomu alkoholickému a jinak přezdívanému nápoji bohů příliš neholdujete, můžete ho načerpat z arašídů, borůvek nebo brusinek.

Čas od času se k nám donesou zajímavé informace o některých potravinách, které znějí příliš hezky na to, aby byly pravdivé. Ale opravdu zřejmě jsou! Vezměme si třeba takovou hořkou čokoládu, která prý reguluje škodlivý cholesterol, snižuje riziko rakoviny, tlumí premenstruační syndrom a zahání záněty (1). Anebo červené víno, které zase prodlužuje délku života, což je zásluha obsaženého resveratrolu (2).

Přímo zázračný antioxidant

Resveratrol (2) se skloňuje ve všech pádech. Jde o rostlinný polyfenol, který se spojuje s celou řadou tělesných procesů a přínosů pro zdraví. Aktivuje totiž určitou skupinu enzymů zvaných sirtuiny, jež hrají klíčovou roli v genové expresi, metabolismu a stárnutí. Jeho prokázané (1) antioxidační a protizánětlivé schopnosti snižují oxidační stres, omezují výskyt chronických onemocnění a podporují dlouhověkost. Jeho bohatým zdrojem je právě to zmíněné víno, jehož umírněná konzumace je podle všeho klíčem k uvedeným resveratrolovým výhodám. Ovšem co si mají počít abstinenti, kteří ho nechtějí či nemohou pít? Mají snad smůlu? Ne! Musejí se jen zaměřit na jiné zprostředkovatele. Které (3)?

Arašídy se nikdy neztratí

Arašídy nejsou jen štědrými dárci uvedeného resveratrolu, poskytují i dávku kvalitních rostlinných bílkovin a zdravých tuků, které zlepšují činnost celého kardiovaskulárního systému, přičemž brání jeho poškození. Nabízí se ale i borůvky a brusinky. To jste věděli? Obě tyto bobuloviny navíc příznivě ovlivňují nervový systém, působí proti infekcím a omezují pravděpodobnost oční makulární degenerace. Tak si je dopřejte! Mimochodem, resveratrol vám dodá i ta zmíněná hořká čokoláda, se kterou si vyladíte také hladinku hořčíku. Ten je zase důležitý pro duševní zdraví i kvalitní spánek.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465250/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164842/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261232/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat