Podstata přirozené regenerace pokožky

Díky samovolné regeneraci si pleť zachovává krásu i vitalitu. Věděli jste, že se kůže přirozeně obnoví přibližně každých 28 dní? Ovšem nefunguje to tak pořád. S přibývajícím věkem totiž bude potřebovat vaši pomoc!

Časy se mění a s nimi i tělo, které je vlastně v procesu změn takřka neustále. Týká se to zejména kožních buněk, které se samy nahrazují, opravují a regenerují. Jak dlouho jim to ale vydrží? A kdy se začnou spoléhat na vaši pomoc?

Co se děje pod povrchem?

Jak je možné, že jizvy nebo pigmentové skvrny časem blednou? I tento jev je důkazem kožní regenerace, která dle závěrů výzkumu (1) publikovaných v magazínu BioMed Research International probíhá hned dvěma způsoby. Jde o přirozený fyzikální proces, při němž se poškozené tkáně a buňky zrestaurují či zcela vymění. Zatímco v mládí taková kompletní kožní „oprava“ proběhne zhruba každých 28 dní, s přibývajícím věkem se frekvence neustále zpomaluje a zpomaluje, kvůli čemuž se tvoří nejen shluky odumřelých buněk, ale i vrásky. Budí to dojem, že se s tím zkrátka nedá nic dělat? To nejspíš ano. Přesto nemusíte házet flintu do žita, protože když budete dodržovat jisté zásady, přirozené regeneraci můžete pomáhat i vlastními silami.

Více pohybu a méně stresu

Dle všeobecných názorů a přesvědčení (2) se optimálně fungující regenerace dá podpořit pravidelnou fyzickou aktivitou, která přispívá k hluboké detoxikaci pleti, přičemž zlepšuje i krevní oběh. Není to ale jenom o sportu. Kromě něj se klade velký důraz i na vyvážený jídelníček, v němž by neměly chybět klíčové živiny, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty a bílkoviny. Důležitou regenerační prioritou je však i důsledný pitný režim (3). Tak schválně – kolik vody během dne vypijete? Myslete na to, že s každou sklenkou jdete obnově kůže hodně naproti! V jejím zájmu se doporučuje také omezení stresu. Zkusíte se mu vyhnout, tedy pokud to vůbec jde? Nezapomínejte ani na používání opalovacího krému, neboť ultrafialové paprsky způsobují kromě jiného i stres oxidační, který pokožce ve všech směrech škodí.

Zdroje:  (1) www.hindawi.com/journals/bmri/2015/892031/, (2) www.hmpgloballearningnetwork.com/site/wmp/content/a-review-skin-and-effects-aging-skin-structure-and-function, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat