Za akné na zádech může i kondicionér

Používáte kondicionér? Pokud ne, tak šampon zcela určitě. Obojí podporuje rozvoj akné na zádech! Když tyto produkty totiž necháváte působit, mohou vám ucpávat póry, a to všude, kde „ukápnou“. Jak tento problém řešit?

Akné je nejčastější chronické onemocnění kůže, se kterým se v životě setká až 95 procent lidí. Zatímco někdo má to štěstí, že s pupínky válčí jen v dospívání, jiného připravují o nervy i ve zralém věku (1). A zdaleka „nezdobí“ jen obličej!

Červená pohroma plesové sezony

Akné se totiž hodně daří i na jiných částech těla, jako jsou například záda. Právě tady nejčastěji vzniká vlivem hormonů a přebytečné mastnoty. Jeho rozvoj však specificky podporují i jiné okolnosti. Záda bývají trvale zahalena do oblečení, takže se k nim nedostává dostatek čerstvého vzduchu. Možná se budete divit, ale své udělá i časté nošení batohu. Také sportovní podprsenka může být viníkem. Je sice pohodlná, ale jakmile se do ní nasákne pot, vytváří pro uhříky ideální prostředí (1). Pak je tu i záležitost s kondicionérem na vlasy.

Riziko tam, kde bychom ho nečekali

Neustále narážíme na vlasové produkty, které ucpávají póry a způsobují léze podobné akné. Vidíme to hlavně u šamponů a kondicionérů, jež mají komedogenní účinky (2). Teď si asi říkáte, jak může něco, co si dáváte na hlavu, ovlivnit aknózní dění na zádech, že? Zamyslete se znovu. Většina žen si po aplikaci těchto produktů nechá vlasy rozpuštěné, aby pár minut působily. Obsažené oleje pak skapávají dolů, což jim dává dostatek příležitostí, aby pronikly až do kožních pórů. Jak tomu předejít? No to je přece jednoduché. A nebojte se, od vašich oblíbených přípravků vás nikdo odrazovat nebude. Chce to jen učinit malé opatření (3).

Skřipec jako nutnost

Vlasy si jednoduše sepněte, třeba pomocí skřipce. Ten stojí pár korun, ale je v tomto případě k nezaplacení. Šampon i kondicionér bude působit úplně stejně, ovšem obsažené látky, které mohou ucpávat póry, už vám nebudou kapat na záda, čímž je od akné prý můžete uchránit (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26120149/, (3) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat