Hudba je omlazujícím elixírem pokožky

Jen málokoho by asi nepadlo, že s péčí o pleť může hudba nějak souviset. Ale ono to tak opravdu je! Jaké zvuky zpomalují tvorbu vrásek a podporují regeneraci? A kvůli kterým naopak stárneme rychleji?

Omlazující krémy, séra, oleje, masky, balzámy, tonika, pleťové vody a peelingy. To je jen zlomek produktů, kterými nás kosmetický průmysl čile zásobuje. Všechny do jednoho pak slibují očividný úbytek vrásek a pokožku na omak tak hebkou, že by svou jemností mohla konkurovat dětskému zadečku. Zrak a hmat tu tedy hraje zásadní roli. Pokud jde však o obecnou péči, je tu jeden smysl, na který se zapomíná – sluch.

Rámus nesvědčí nikdy a nikomu

Zvukům se nepřikládá žádný zásadní význam, přesto nás ovlivňují víc, než si dokážeme představit. Vždyť zasahují i do vzhledu a kvality pleti! Jsme neustále vystaveni akustickému znečištění a hlasitým podnětům, které zvyšují hladinu kortizolu a vyvolávají záněty. Kvůli tomu je naše kůže méně okysličená a matná, přičemž má tendence rychleji stárnout. Zejména hluk dopravy, stavební rámus a neustále zvonící mobilní telefony. Naštěstí to funguje i obráceně (1).

Sluchátka místo krému?

Zatímco některé zvuky podněcují stresové reakce, jiné naopak navozují relaxaci, uklidňují mysl a prokazatelně zlepšují náladu. A protože tímhle vším nervozitu mírní, mírní i poškození pokožky. S klidným rozpoložením pleti pak přicházejí i výhody v podobě rychlejší regenerace, silnější obranyschopnosti a zpomalené tvorby vrásek (2). Co si za tímto účelem pustit? Speciální meditační hudbu si můžete nalézt na internetu, možností je tam skutečně požehnaně. Jenže co když si na takové „písničky“ moc nepotrpíte?

Hurá do lesa!

Je prokázáno (3), že na snížení mozkové aktivity související se stresem mají obrovský vliv i tak přirozené zvuky, jako je cvrlikání ptáků, proud tekoucí vody nebo šumějící les. I tahle „hudba“ tedy působí jako harmonizátor psychiky, s čímž se pojí i kosmetické benefity. Vidíte na to vodu? Anebo spíše ten les?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5898791/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734071/, (3) www.mpg.de/19373671/1017-bild-pm-2022-october-149835-x






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat