S problematickou pletí mléko raději nepijte

Kravské mléko bývá běžnou součástí jídelníčku většiny z nás. Ti se sklonem k akné by si na něj ale raději měli nechat zajít chuť. Pupínky po něm rostou jako houby po dešti!

Mléko je součástí stravy asi šesti miliard lidí na světě. Převládajícím typem je pak to kravské, které je skvělým zdrojem energie, bílkovin, aminokyselin, minerálních látek a vitaminů. Své nesporné výhody jistě má, ale někteří by se mu raději měli vyhýbat (1).

Mléko není pro všechny

Jeden z klíčových benefitů jeho konzumace je spojen se zdravím kostí, což je zásluha obsaženého vápníku. Tento nápoj má význam i pro srdce, neboť díky podílu draslíku upravuje krevní tlak. Do souvislosti se dává i s lepším psychickým rozpoložením, protože zasahuje do produkce serotoninu. Zmiňuje se i jeho pozitivní působení na činnost štítné žlázy, proces krvetvorby a střevní mikroflóru (1). Je tedy mléko nad zlato? Jak pro koho. Jedinci s problematickou a aknózní pletí by ho pít zřejmě neměli. Z jakých důvodů?

Každý lok – riziko zanícení

Když někdo bojuje se zhoršenou kvalitou pleti, jakýkoli zánět se mu vůbec nehodí, neboť stávající potíže může značně zhoršit. A to je bohužel i případ mléka. Nachází se v něm totiž hormon IGF-1, který má pověst sloučeniny, jenž podporuje záněty a s nimi tedy i kožní problémy (2).

Ucpané póry

Uvedený nápoj může způsobit i uvolňování nadměrného množství inzulinu, jehož vyšší hladina se dává do spojitosti také s hyperaktivitou mazových žláz. Ta ucpává póry, čímž vyvolává akné i nechvalné známé černé tečky (2).

Nevítaná bakterie

Konzumace mléka má prý vliv i na nárůst hladiny androgenů (3). To jsou sice mužské pohlavní hormony, ale vyskytují se i u žen. Také jejich vyšší hladinou se vysvětluje nadbytek mazu, změněná aktivita kožních buněk, zánětlivost a v neposlední řadě i kolonizace bakterie zvané Propionibacterium acnes, která, jak již název napovídá, bývá s akné úzce spjatá. Pokud z uvedených důvodů kravské mléko konzumovat raději nebudete, můžete zvolit jiné alternativy – nabízí se třeba to mandlové či sójové.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/, (2) www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2014.0261, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9670299/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat