Proč kůže svědí, když je zima

Nějak se teď v poslední době můžete udrbat. Vaše kůže neustále svědí a řešení se hledá těžko. Co se to vůbec děje? Na vině je chladnější počasí, které pleti nedělá dobře!

Velmi chladná rána a leckde i přízemní mrazíky jednoznačně dávají najevo, že teplé dny tohoto roku jsou sečteny a nadvládu definitivně přejímá paní Zima. Chladné počasí každý prožívá jinak, málokdo však ví, že pokud jste vyšší tělesné výšky, máte tendenci prochladnout rychleji než člověk menšího vzrůstu. Vyšší lidé mají větší tělesnou plochu, což znamená, že teplo se z jejich těla rychleji ztrácí rychleji (1). S tím, jak teplota klesá, se ovšem objevují i jiné nešvary – třeba svědění pokožky.

Dehydratace jako hlavní viník

Obecným vysvětlením je, že ke svědění dochází tehdy, když jsou stimulovány specifické nervové receptory v kůži, které vysílají signál do mozku prostřednictvím nervů nazývaných C-vlákna. To vede k nutkání se poškrábat, hlavně ve chvíli, kdy je okolní počasí chladnějšího charakteru a pleť kvůli tomu vysychá. Celé to funguje tak, že chlad snižuje krevní oběh, a to se týká také pokožky. Látková výměna je zpomalená, tudíž se produkuje méně hydratačních složek (2).

Kde je svědění nejhorší?

V zimě má pleť jednoznačně méně vlhkosti a dochází k větší transepidermální ztrátě vody, čímž se narušuje kožní bariéra. Svědění se pak může objevit kdekoli na těle, ale existují i místa, na kterých se situace zhoršuje (3).

Například atopická dermatitida, nejběžnější forma ekzému, má tendenci dělat potíže převážně v záhybech těla, jako je krk, loketní záhyby a kolena. To jsou oblasti, kde se kůže o sebe tře, což může způsobit podráždění. A pozor, místa, která mají méně mazových žláz, kupříkladu oční víčka, jsou k dehydrataci náchylnější, stejně jako obličej a ruce. Tyto tělesné části bývají více vystaveny okolnímu prostředí a negativním vlivům, jako je studený vzduch, voda a dokonce i mýdlo.

Jak se svědění zbavit?

Jediným řešením, jak se svědění zbavit, je uzamknout v pokožce více vlhkosti. Preferujte lehčí pleťová mléka bez parfemace a dráždivých látek a ta nanášejte ihned po sprše. Pokud je svědění opravdu silné, po dohodě s dermatologem aplikujte topické anestetikum. Do ložnice nainstalujte zvlhčovače vzduchu, a je-li to možné, vyhněte se dlouhým a horkým koupelím, které pleť vysušují. Vhodnější je kratší a chladnější sprchování (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK232852/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7474262/, (3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6938707/, názor autora






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat