Kosmetické štětce a aplikátory jsou plné škodlivých nečistot

Máte z nebezpečných bakterií přirozený respekt, proto se od nich snažíte držet co možná nejdál? Pak se nabízí zásadní otázka – jak často čistíte své kosmetické štětce?

Jste tak trochu bakteriofob, takže v kabelce nosíte lahvičku s dezinfekčním gelem, kterou použijete několikrát denně. Nechcete přece, aby vám na rukou ulpěly breberky z městské hromadné dopravy a veškerých veřejných prostor, v nichž se běžně pohybujete, že? Nic proti vašemu hygienickému cítění, ale když už to berete tak zodpovědně, co takhle se podívat i do kosmetické taštičky?

Nepřátelé, kteří jsou nebezpečně blízko

Jedna věc jsou choroboplodné zárodky venku a druhá zase jejich přítomnost doma. A že se vyskytují jen okolo toalety, na kuchyňských pracovních deskách, v pěnových houbičkách nebo na ovladači televize? I když to zní asi divně – kéž by. Taková malá zoo plná podivných zvířátek se totiž nachází i v kosmetických štětcích a aplikátorech make-upu. Že jste je nikdy ručně „nevyprala“? Nemáte ani tušení, jak moc si zahráváte (1)!

Rušný život mezi štětinkami

Pokud toto kosmetické vybavení není důkladně čištěno alespoň jednou týdně, hromadí se v něm přebytečný kožní maz, odumřelé části kůže, široká škála bakterií, kožní patogeny, kvasinky a plísně, což vede k mikrobiální kontaminaci a ohrožuje pokožku i celkové zdraví. A tímhle vším si při každém použití štětce a tvářenky doslova potíráte obličej (1). Co vaší pleti hrozí?

Pozor, infekce útočí!

Uvedení nájemníci, jež pobývají mezi štětinami způsobují vřídky, akné, vyrážky, ekzémy i ohrožující infekce, čímž stav kůže nepopiratelně zhoršují (2). Chcete to riskovat? No jistěže ne. A proto je nejvyšší čas na očistnou koupel! Jak štětce vlastně ošetřovat (3)? Není to žádná věda a příliš času vám to nezabere. Napusťte do umyvadla horkou vodu a přidejte trochu šamponu, v ideálním případě dětského. Vaše kosmetické pomocníky v této lázni jednoduše vymyjte a nebojte se přitlačit, abyste je zbavila pozůstatků líčidel. Poté je lehce otřete a nechte oschnout na vzduchu. Ano, i tak málo stačí k tomu, abyste výrazně snížila riziko dermatologických katastrof!

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31597215/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535073/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35361322/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat