Zahrňte do kosmetické péče i esenciální olej pačuli

Esenciální oleje mají silné zastoupení nejen v aromaterapii, ale i kosmetice. Znáte ten z pačuli? Léčí akné, zlepšuje vzhled jizev i strií, podporuje tvorbu omlazujícího kolagenu a zastavuje tvorbu lupů.

Pačuli. Co si pod tím jen představit? Jedná se o rostlinu původem z Malajsie, která se v současné době pěstuje hlavně v Indii, na Filipínách, Srí Lance a v některých oblastech Jižní Ameriky. Její nezaměnitelná exoticky orientální vůně se často využívá při výrobě parfémů, osvěžovačů vzduchu a vonných svíček. Chvála se však nepěje jen na to, jak úžasně voní (1). Pačuli má totiž i fantastické kosmetické účinky! Proč ji tedy nezahrnout do běžné každodenní pečující rutiny? Těšit se pak můžete na tohle…

Úleva při akné, podráždění i svědění

Jestli pačuli něčím skutečně vyniká, tedy kromě zmíněné příjemné vůně, jsou to protizánětlivé a antibakteriální schopnosti. Díky nim představuje báječný prostředek na akné, které pomáhá léčit. Zároveň pokožku zklidňuje a ulevuje při jakémkoli podráždění. Záchranné lano hází i v případě ekzémů a dermatitidy. Nelze nezmínit ani vítanou podporu hydratace a příslib ochrany před nepříjemnými vnějšími vlivy (2).

Jizvy vypadají mnohem lépe!

Tento tekutý spojenec má i další pozitiva. Urychluje totiž regeneraci a tím i hojení. A právě proto zlepšuje vzhled jizev i strií. Navíc dokonale maskuje nežádoucí tělesný zápach, neboť ho neutralizuje. Funguje tedy jako spolehlivý deodorant, kterým lze ošetřit podpaží i nohy (2). A jak zbrojí proti vráskám?

Elixír, který je pravou rukou kolagenu

Pačuli překvapuje i neskromným množstvím antioxidantů, které působí proti škodlivým volným radikálům a zachovávají mladistvý vzhled pleti. Z části je to dáno i tím, že některé antioxidanty prokazatelně stimulují tvorbu kolagenu a zabraňují jeho rozpadu (2).

Krotitel hyperaktivních mazových žláz

Máte mastnou pokožku? Nezoufejte, i s tímhle se dá něco dělat. Konktrétně pak to, že budete pravidelně používat zmiňovaný esenciální olej. Ten totiž redukuje tvorbu kožního mazu, přičemž stahuje póry. Jen tak mimochodem, klidně ho nanášejte i na pokožku hlavy, umí si poradit také s lupy. Stačí pár jeho kapek smíchat s dalším nosným olejem a aplikovat (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6812344/, (2) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272783/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat