Problematické pleti přinese spásu olej z čajovníku

Proč si tea tree neboli olej z čajovníku dávat jen do aromalampy? Vždyť usměrňuje hyperaktivitu mazových žláz, léčí akné, pročišťuje póry a ulevuje při svědivých vyrážkách. Hravě si ale poradí i s lupy!

Vůni esenciálního tea tree oleje si nelze s ničím splést – je pronikává, silná, kafrovitá a výrazná. Někomu k srdci i čichovým buňkám přiroste okamžitě, zatímco jiný při pouhém závanu nelibě krčí nos. Buď jak buď, pro krizové kosmetické případy se vyplatí mít lahvičku s výtažkem z listů kajeputu střídavolistého po ruce (1). I otravné akné před tímto spojencem bere nohy na ramena!

Něco k pravidlům bezpečného užívání

Tea tree olej (2) lze využít k léčbě celé řady nepříznivých stavů, které pleť připravují o zdraví, krásu i kvalitu. Na jeho všestranné účinky přísahají nejen zastánci alternativní lidové medicíny, ale i odborníci, kteří se opírají o poznatky četných vědeckých studií. Ještě dřív, než vás do multifunkčního působení tohoto pokladu zasvětíme, je třeba zdůraznit jeho správné používání. Nikdy ho na pokožku nenanášejte v čisté podobě, neboť pak hrozí podráždění. Před aplikací ho zřeďte s dalším nosným olejem, jako je například kokosový, slunečnicový nebo mandlový, a to v poměru 2 kapky tea tree oleje na 12 kapek vámi zvoleného prostředku. Získaná směs pak mimo jiné dokáže i toto.

Žádné svědění, zarudlost ani ekzémy

Na svědivé ekzémy dermatologové obvykle doporučují krémy s oxidem zinečnatým, které mívají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Problémem je ale to, že za balení této první pomoci může člověk zaplatit i několik stokorun. A teď si představte, že olej z čajovníku, který je výrazně levnější, bývá při řešení všemožných vyrážek a ekzémů mnohem účinnější. Tedy alespoň podle závěrů studie (3) zveřejněných v magazínu Archives of Dermatological Research. Záchranné lano ale hodí v jiných ošemetných situacích.

Nadměrná produkce mazu? Minulost!

Antiseptické schopnosti tohoto spasitele mohou pomoci i v boji s nadměrnou produkcí kožního mazu, která patří mezi hlavní příčiny akné. A co víc, čajovníkový olej také pročišťuje póry, likviduje přemnožené bakterie a urychluje regeneraci (1). Tohle všechno z něj dělá nepřítele otravných pupínků! Tak s jeho zařazením do běžné denní rutiny zbytečně neotálejte. Když už jsme u toho, klidně ho naneste i na pokožku hlavy, čímž zastavíte tvorbu lupů.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20865268/, (3) www.clinmedjournals.org/articles/ijdrt/journal-of-dermatology-research-and-therapy-ijdrt-2-032.php?jid=ijdrt






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat