Stárnutí zpomaluje správná hydratace

Nestojíte o předčasný vznik vrásek ani zašedlou pleť? Pak hodně pijte, a to i teď v zimě. Hydratace totiž zpomaluje stárnutí jako nic jiného!

Pití dostatečného množství vody bylo spojeno s výrazně nižším rizikem rozvoje chronických onemocnění a nižším rizikem předčasného úmrtí. Naopak další studie naznačují, že nedostatečné pití vody souvisí s rychlejším biologickým stárnutím a zvýšeným rizikem předčasné smrti.

Čím všechno začíná?

Je známo, že dehydratace může vést k nejrůznějším zdravotním problémům, jako je únava, svalové křeče, závratě, a dokonce i zimnice. Nyní akademici poukázali na to, že voda z dlouhodobého hlediska zpomaluje proces stárnutí.

Výzkumníci z National Institutes of Health, jejichž závěry uveřejnil časopis eBioMedicine, po dobu 25 let analyzovali lékařské zprávy u více než 11 000 dospělých v USA ve věku od 45 do 66 let a poté ještě ve věku 70 až 90 let, u kterých zkoumali souvislost mezi hladinami soli v krvi – ty se zvyšují, když příjem tekutin klesá. Vědci zjistili, že u dospělých s hladinami soli na horní hranici normálního rozmezí je pravděpodobnější, že se u nich vyvinou chronické stavy a známky biologického stárnutí než u dospělých s hladinami soli v nižších rozmezích. Dospělí s vyšší hladinou soli také častěji zemřou v mladším věku (1).

Tip, který prodlužuje život, nic nestojí

Natalia Dmitrieva, autorka studie (1) a výzkumnice, v tiskové zprávě uvedla, že správná hydratace skutečně může zpomalit stárnutí a prodloužit život bez nemocí. Přesněji řečeno, výzkumníci zjistili, že dospělí s vyššími hladinami soli v krvi – s normálním rozmezím spadajícím mezi 135‒ 146 miliekvivalentů na litr (mEq/L) – měli větší pravděpodobnost, že budou vykazovat známky rychlejšího biologického stárnutí. To bylo založeno na ukazatelích, jako je metabolické a kardiovaskulární zdraví, funkce plic a zánět.

Kromě rychlejšího biologického stárnutí a zvýšeného rizika předčasného úmrtí měli dospělí s hladinami soli nad 142 mEq/l také až o 64 % zvýšené riziko rozvoje chronických onemocnění, jako je srdeční selhání, mrtvice, fibrilace síní a onemocnění periferních tepen, diabetes 2. typu a demence (1).

Kolik vody potřebujete?

Podle National Academy of Medicine byla obecná doporučení (2) pro příjem vody stanovena na základě podrobných národních údajů, které ukázaly, že ženy, které se zdají být dostatečně hydratované, spotřebují v průměru přibližně 2,7 litru vody denně – ze všech nápojů a potravin, u mužů je to průměrně přibližně 3,7 litru denně.

Zdroje: (1) www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(22)00586-2/fulltext, (2) www.nationalacademies.org/news/2004/02/report-sets-dietary-intake-levels-for-water-salt-and-potassium-to-maintain-health-and-reduce-chronic-disease-risk






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat